Fény és árnyék

Kis országunk fővárosa már évszázadokkal ezelőtt is fennállt. Kezdetben római tartományi központként, majd a Magyar Királyság székhelyeként, a Török Hódoltság fennállása során egyik legelőkelőbb vilajetként, Pest és Buda egyesülése után pedig gyorsan fejlődő metropoliszként. A kiállítás az időrendet követve, a múzeum legfontosabb műtárgyait felsorakoztatva mutatja be Budapest történetét az antik előzményektől a rendszerváltásig.

A város a Duna két partján fekszik, így nem véletlen, hogy a kiállítás vezérmotívumaként vonul végig a tárlaton a folyó. A látogatók egy kanyargós folyosón haladnak, és így ismerik meg a város történetét, kronologikus rendben.

A címben szereplő Fény és Árnyék motívum ellentéte köré épül a kiállítás fő koncepciója. A fény a főváros épülő, virágzó időszakaira utal, míg az árnyék a háborúk, természeti katasztrófák rombolására majd az ezeket követő újjáépítésekre. Az itt megjelenő történelmi eseményeken keresztül válnak érthetővé a látogatók számára mindazon társadalom-, építészet- vagy gazdaságtörténeti sajátosságok, amelyek Közép-Európa egyik legizgalmasabb fővárosává teszik Budapestet. A műtárgyak mellett „megszólalnak” az adott történelmi eseményeket átélő egyszerű emberek is, akik naplóikban, útleírásaikban jegyezték fel élményeiket.

A kiállítás interaktívvá tételében nagy szerepet kapnak a múzeumokban mára már megszokott képernyők, digitális képkeretek, fülhallgatók. Ezek mellett azonban találhatunk olyan érintőképernyős monitorokat, melyek segítségével a látogatók kikereshetik a lakóhelyükhöz közeli ásatási helyszíneket, vagy megtekinthetnek néhány korábban ott készült fotót.

2012 tavaszán nyílik a kiállítás második része, amelyen Budapest sajátos történetét meghatározó kérdéseket fejtenek ki. Ilyen például az etnikai sokféleség, a fejlett fürdőkultúra, vagy a budai Rózsadomb villanegyeddé válása.

Az állandó kiállítás megtekinthető szeptember 30.-tól a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...