Samsung Galaxy Nexus

A Samsung nem viccel - mind a Galaxy Nexus,mind pedig a Galaxy Note igen nagyot üt
/txt/hirek/kepek/samsung-galaxy-nexus-no-gorilla-glass_20111027.jpg
Mire lehet alkalmas egy az 1930-as években épített, aztán pedig 50 évvel később bezárt szénerőmű? Bugyuta kérdés, hiszen ugye mindenki tudja a választ: a Samsungnak éppen egy ilyen helyen kell bemutatnia legújabb mobil fejlesztéseit! Bizony, bármennyire is furcsán hangzik, a dél-koreai gyártó egy ilyen, a maga nemében nagyon is hangulatos helyszínen, a londoni Battersea Power Station-ön rendezte meg először a Galaxy Note World Tour nevezetű rendezvényt. Amikor megérkezett a meghívó, kicsit furcsán pislogtam, hiszen a Galaxy Note-tal egyszer már találkoztam az IFA 2011-en, akkor meg ugye mi értelme nem sokkal a piaci debütálás előtt egy külön rendezvényt szentelni ennek a modellnek?    
No persze ott a helyszínen azért fény derült a turpisságra, vagyis arra, hogy ez bizony a Galaxy Nexus európai debütálása is egyben. 

Galaxy Nexus

Én személy szerint a Galaxy Note-tal is igen komolyan szimpatizálok az IFA óta, azonban barátibb mérete miatt a Galaxy Nexus még inkább a szívemhez nőtt, még látatlanban is. Most viszont végre sikerült néhány perc erejéig a saját kezembe venni ezt az új csodamasinát, és bizony azt kell mondjam, hogy abszolút nem csalatkoztam benne. Ha röviden és tömören szeretném összefoglalni a dolgot, akkor azt kell mondjam, hogy a Samsung - már nem először - nagyon eltalálta mind a hardvert, mind pedig a szoftvert. A Galaxy Nexus nagyon egyben van, nagyon ott van a szeren és egyszerűen nagyon nehéz letenni. A héten volt ugyebár a Nokia World 2011 is, ahol szerény véleményem szerint a finneknek is valami ennyire ütőset kellett volna virítaniuk, nem pedig a Lumia 800-as csúcsmodellt. Félreértés ne essék, a 800-as Nokia sem rossz, de egy Galaxy Nexus mellett egyszerű játékszernek tűnik.

Káprázatos kijelző
Az Apple-t lehet szeretni és nem annyira szeretni, mindenesetre tény, hogy az iPhone 4-ben debütált Retina Display képminőség terén bizony igen magasra helyezte a lécet. A 640x960 pixeles felbontás és a 326 ppi-s pixelsűrűség mind a mai napig etalonnak számít, viszont a mindössze 3,5 colos képátló felett mintha egy kicsit már eljárt volna az idő. Az iPhone 5-re várók egyértelműen csalódottan vették tudomásul, hogy a végülis iPhone 4S-re keresztelt idei modellben maradt a kicsi kijelző. Erre most itt az Android fronton nyomuló Galaxy Nexus és villant egy olyan 4,65 colos panelt, mely lazán 720p HD felbontással bír. Az 1280x720 képpont ezen a felületen immár 316 ppi-t eredményez, ami már gyakorlatilag Retina Display szint. No persze a kákán is csomót keresők nyavajoghatnak, hogy a HD Super AMOLED kijelző nem RGB, hanem PenTile rendszerű, vagyis nem HD Super AMOLED Plus-os, de nyugalom, ez a tény ilyen nagy felbontás mellett már nem sokat nyom a latban. 


Mekkora a is?

Az ívelt előlap ugyanúgy tetten érhető most is, mint a legutóbbi Nexus S esetén, és ez már elegendő ahhoz, hogy egyéniséggel vértezze fel a Galaxy Nexust. És akkor most jöhet a szokásos méret kérdés! Tény ami tény, a Galaxy Nexus nem kicsi, és tudom hogy sokaknak az is sovány vigasz, hogy a Galaxy Note még ennél is jóval nagyobb. Ettől függetlenül az új Nexust még éppen elfogadható méretűnek tartom, amiben fontos szerepet játszik egyrészt a 8,9 milliméteres vastagság, másrészt pedig a lehető legvékonyabbra vett kijelző káva. A 4,65 colos hatalmas kijelzőn történő tartalomfogyasztás élménye pedig simán kárpótol azért, hogy a Nexus minden irányban nagyobb néhány milliméterrel, mint az eddigi nagyágyú, a jó öreg Galaxy S II. A duplamagos processzor egyébként 1,2 GHz-en ketyeg, 1 GB RAM és 16/32 GB flashmemória található mellette, adatátvitel fronton pedig adott a legmodernebb LTE és HSPA+ technológia (piactól függően). Az NFC-ről már nem is beszélve...



A kamerája!

A megapixel fetisiszták számára lehet, hogy némi csalódást okoz, mindenesetre tény, hogy ezúttal nem egy 8-12 megapixeles, hanem csak egy 5 megapixeles kamera került a fedélzetre. Ennél viszont sokkalta fontosabb, hogy a fényleső villámgyorsan teszi a dolgát, a Samsung szerint minden körülmények között 1 másodpercen belül elvégzi a fókuszálást, a zárkioldási késlekedés pedig úgy ahogy van megszűnt létezni. Sötétben jó szolgálatot tesz a nagy fényerejű frontlencse, illetve a LED-segédfény, ezenkívül pedig a Full HD felbontású videófelvevő mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Galaxy Note

A Galaxy Nexus után néhány szóban térjünk ki a szeptemberben debütált Galaxy Note-ra is. Ennek a hatalmas masinának a legfontosabb ismertetőjele a gigantikus, 5,3 colos HD Super AMOLED kijelző, mely 1280x800 pixeles felbontással bír. A pixelsűrűség ezúttal "csak" 285 ppi, de a képminőséggel persze ezúttal sincsenek problémák, sőt! A Note egyediségét adja továbbá az úgynevezett S Pen, mely cerka segítségével gyakorlatilag ugyanúgy jegyzetelhetünk és rajzolhatunk a kijelzőre, mint tennénk azt egy valódi ceruzával és egy papírcetlivel. A duplamagos proci a Note-ban már 1,4 GHz-en nyomul és persze az olyan nyalánkságok sem hiányoznak mellőle, mint például az 1 GB RAM, a 16/32 GB-os felhasználói memória, a microSD bővíthetőség, a HSPA+ (LTE) adatátvitel, illetve a 2500 mAh kapacitású akksi.

Rohanás a pénztárhoz?  

Míg a Nexus S egy némileg lebutított Galaxy S volt, addig a Galaxy Nexus egy alaposan feltupírozott Galaxy S II. A Galaxy Note pedig gyakorlatilag egy új kategóriát teremt, és megpróbálja elmosni, vagy legalábbis elhalványítani az okostelefonok és a tabletek közötti határvonalat. Potenciál hiányban egyik új Galaxy sem szenved, annyi egészen bizonyos, mint ahogy az is, hogy az elmúlt negyedévben 27,8 millió smartphone-t eladott (piacvezető) Samsung hírnevét mindkét újdonság tovább fogja öregbíteni. És akkor a lényeg: mikor és milyen áron vásárolható meg a két delikvens? Az ár egyelőre még kicsit homályos, a mikor kérdésre azonban már konkrét választ tudunk adni. A mintegy 170 ezer forintos (!) Galaxy Note november 8-tól lesz kapható a Telenornál, a nulladik napon, 7-én este pedig még egy launch partyt is tart majd a Samsung, ahol információink szerint a normál ár alatt lőhetünk majd magunknak egy-egy ilyen készüléket. A Galaxy Nexus európai forgalmazása november 17-én fog megkezdődni, a hazai szolgáltatók pedig várhatóan december elején csapnak majd le rá, legalábbis a Telenor egészen biztosan. Az SGS II tulajok egyébként a közeljövőben megkapják majd a maguk kis ICS frissítését, tehát ebből a szempontból is minden szép és jó, vagyis most már csak azt a fránya Kies-t kellene valahogy gatyába rázni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...