Optikai illúziók-Az agy és a szem titkai


Általában elmondhatjuk magunkról, hogy azt tartjuk igaznak, amit látunk. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, mert néha cserbenhagyhat minket legfontosabb érzékszervünk.
Ez a kiállítás a káprázatok, a tévedések és megtévesztések, azaz az optikai illúziók lebilincselő világából kínál ízelítőt. Megismerhetjük a szem felépítését, világossá válhat a látás folyamatát, és arra is választ kaphatunk, mikor és legfőképp miért csap be minket a szemünk.

Optikai illúziók évtizedek, évszázadok óta ismertek, meglepően sok helyen alkalmazták és alkalmazzák őket ma is. A természetben sokszor élet-halál kérdése, hogy létrejön-e az illúzió, máskor művészi kifejezőeszköz vagy érdekes játék a színekkel és a formákkal.
Az érzékelésben az embernél a látásé a főszerep. A látás egy összetett folyamat, melyben a szem fogadja az ingert, az igazi munkát azonban az agy végzi.
Akármerre is járunk, szinte mindenhol illúziók áldozatai vagyunk minden nap. A természeti jelenségek, a divat, a reklámok, a katonai álcázások, de még az égbolton fénylő Hold is újabb és újabb optikai illúzióval csapja be látásunkat.
A képzőművészet évezredek óta él az illúziók játékával. Elsőként a művészek kísérleteztek a káprázat erejével, a lehetetlen és a lehetséges határait próbára tevő alkotásokkal. A kiállítás ízelítőt ad e műalkotásokból is.
Mindezeken kívül még a 3D klasszikus szerkezetei is bemutatásra kerülnek. Ez a téma régóta foglalkoztatja a kutatókat. A 3D fejlesztés legfontosabb állomásait mutatják be a sztereoszkóptól a hologramig.
A kiállítás március 3. és április 15. között tekinthető meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...