Karácsonyi dallamok

Nem is múlhatna el az ünnep karácsonyi dalok, énekek nélkül. Így hát idén arra gondoltam, hogy összeszedek nektek néhány igazán ráhangoló muzsikát, a közelmúltból, és természetesen a jelen legkedveltebb slágereiből. Elsőként ugorjunk vissza egészen az 50-es évek derekáig, amikor megszületett az a dal, amely rendkívüli hatást gyakorolt, a karácsonyi énekekre. Brenda Lee egy igazán fülbemászó klasszikussal zárta magát a szívünkbe. Ez volt az 1958-as Rockin' Around the Christmas Tree című szerzemény, amelynek számtalan feldolgozását ismerhetjük.

Folytassuk a sort a 80-as évek egyik legnagyobb szuperslágerével. Amikor az akkoriban óriási népszerűségnek örvendő George Michael és zenekara, a Wham elkészítették azt a számot, amely onnantól kezdve egyáltalán nem maradhatott ki a következő évek karácsonyából. Ez a dal volt az 1984-es Last Christmas, amelyből minden rajongó emlékszik valamire, és persze azok a hírességek is, akik évekkel később feldolgozták. Többek között hallhattuk a Cascada, a Busted, vagy éppen az Alcazar átdolgozásában.

Karácsony előtt 8 nappal számoljunk vissza a Destiny's Childdal. A lányok dalával készültünk a karácsonyra még 2001-ben. Fontosnak tartottam említést tenni erről a sikerprodukcióról is, hiszen valljuk be sokunk már napokkal, sőt hetekkel ellőtte elkezdi számolni a napokat, karácsonyig. Most pedig ugorjunk egy nagyot időben, és térben. A brit alternatív Coldplay is megjelentetett tavaly egy karácsonyi klippet, ez volt a Christmas Lights. A videót a 2010-es év végén mutatták be. A magyar előadókat sem hanyagolhatjuk el, ha karácsonyi számokról beszélünk. Kis hazánkban is hasonlóan kiemelkedő dallamok születtek és születnek évről- évre, az ünnepi hangulat megteremtése érdekében. A megszámlálhatatlan sláger közül most emeljünk ki néhányat. Itt van például az Edda Ünnep című kislemeze, a rockjelmezbe burkolózott, mégis meghitt szám, ideális zene szentestére. Vagy éppen itt van a Piramis Kívánj igaz ünnepet című szerzeménye. Viszont ha a magyaroknál tartunk, akkor nem maradhat ki a TNT Fehér karácsonya a sorból, és Zsédenyi Adrienn főként gyerekeknek szóló Szürke Patása sem. A Neoton Família is készített még anno ilyen jellegű számot, és persze ez lett az egyik legismertebb magyar karácsonyi sláger. Ez volt a Ha elmúlik Karácsony. Még több dalocskáról írhatnék, de ezernyi szám közül nehéz kiemelni a legemlékezetesebbeket, ezért inkább szánjatok rá időt, és hallgassátok meg a hozzátok legközelebb állókat. Ahogy az évekkel előre haladunk, úgy a karácsonyi énekek is változnak, és vannak olyan művészek, akik úgy gondolták, hogy felújítják régi szerzeményeiket, színesebb és modernebb változatra. Így tett Mariah Carey is, aki 1994-es slágerét, az All I Want For Christmas is You-t modern ruhába öltöztette. Mariah nem is akárkivel dolgozott együtt a régi szerzemény feldolgozásánál. A gyönyörű énekesnő partnere a tinik nagy kedvence, Justin Bieber volt. A klipben az énekesnő már egyáltalán nem olyan visszafogott, mint a 94-es változatban, és Bieber is hozza a formáját. Utoljára hagytam a Jingle Bellst, mert valami emlékezetes befejezéssel szeretném zárni ünnepi soraimat, és hát ugye nincs karácsony Jingle Bells nélkül, így hát most ezzel a karácsonyi muzsikával kívánok mindenkinek nagyon boldog karácsonyt, az egész szerkesztőség nevében.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...