Mexikó Budapesten


November 28-án a budapesti VAM Design Center-be költözött Mexikó. Az érdeklődők többek között megismerhetik Mexikó művészetét az 1920-1950-es évekből valamint Kepenyes Pál és Bertók Éva magyar művészek mexikói ihletésű műveit.

A kiállításon megtudhatjuk, milyen is volt akkor mexikóinak lenni. Az éppen ezekben az évtizedekben virágzó avantgárd stílus művészei (mint Diego Rivera, Josep Renau, Covarrubias, Dr. Atl vagy Leopold Mendez) megpróbálták vizuálisan megjeleníteni, hogyan élnek egymás mellett különböző kultúrák.

Kepenyes Pál szobrász, ékszertervező, építész, egyszóval valódi művész. Műveiben a magyar motívumok keverednek a mexikói jelemzőkkel. A művész kedvenc alapanyagai a bronz, a réz és különböző fémek, mozgatható, interaktív szobrai gyakran grandiózusak, néha az obszcének, ugyanakkor hihetetlenül részletgazdagok.

Bertók Éva Kolombusz előtti időkből származó ősi technikával készült lámpái miatt vált ismertté és elismertté. Kizárólag szabad kézzel dolgozik, indián technikák segítségével. Ezt kilenc évig tartó mexikói utazása során sajátította el.

A kiállításon ezen kívül filmvetítéssel is találkozhatunk. Luis Bunuel szürrealista alkotó Mexikó korszakából származó filmeket ismerhetjük meg a tárlaton.

A kiállítás február 29-ig látható.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...