Apja neve: Nemes Csaba


Nemes Csaba 2009 óta folyamatosan készíti festmény-sorozatát, melynek kiindulópontja a művész azonos nevű, amatőr fotósként a `60-as évek végétől másfél évtizeden át tevékeny édesapja, és az általa készített fényképek. Ezek témája a vidéki, falusi lét hétköznapjai és emellett az ünnepek és szabadidő eseményeit is megörökítette. Nemes címválasztása gesztusértékű, hisz a hivatalos iratokban adatként feltüntetett sor - Apja neve: Nemes Csaba – használatával felvállalja „örökség“-ét, ám „saját“ médiuma, a festészet által egyúttal meg is újítja azt.

Eleinte a felvételek formai sajátosságait (fekete-fehér fotó, technikai hibák) megtartva fest, a képeket így az adott időszak dokumentumként értelmezve, majd képeit eleinte csak „kiszínez“-i, majd minden megengedetté válik: részletek kiemelése, a képek egymás mellé rendelése is, sőt az utóbbi időben a sorozat alapvető témáján túlmenően saját fotókat is beemel.
Nemes e munkájában részben a múltat idézi fel, ám emellett személyes élményeit is, hisz a legtöbb képen a művész szülőfalujára emlékezik.
A kiállítás 2012. február 2. és március 31. között tekinthető meg a Knoll Galériában.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...