Bakó Gábor: Hazai tájak felett

Bakó Gábor mérnök-légitérképész eddig publikálatlan felvételei képezik e tárlat anyagát. Ezúttal a fő cél, nem a tudományos úton való felhasználás volt, hanem az ország tájainak bemutatása.

A képeken az ember és a természet összetett viszonyát láthatjuk, a kiállítás anyagában szereplő képek egy része tehát gondosan megtervezett tájportré (különösen az adott térség, archív légifelvételei alapján a mai állapotot megörökítő felvételek), másik részük pedig a pillanat tört része alatt megfogalmazódó élményeket, benyomásokat rögzíti. Láthatunk városokat, építményeket illetve általában az emberi jelenlét nyomait megörökítő tevékenységek vagy a természeti katasztrófák okozta károk dokumentumait is, melyek ugyanakkor új kontextusukban sajátos esztétikával ruházódnak fel.
Madártávlatból készült fotókon láthatjuk életünket, mindez hozzásegítheti a nézőt ahhoz, hogy jobban megérthesse azt a világot, amelyet közelről jól ismerünk, de összefüggéseiben nem mindig értünk meg eléggé, így az ember környezetromboló tevékenységét is. A kiállításon láthatunk tájba illeszkedő, hagyományos ember alakította vidéket, geológiai rajzolatokat és nyomon követhetjük fővárosunk arculatváltását is, a felvételek tehát új perspektívából mutatják be világunkat.
A kiállítás január 30. és február 17. között látható a Tripont Galériában.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...