Az üresség nyolc leckéje

A műcsarnok új projektgalériájában mutatják be Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happyenddel című videóinstallációját. A mű 2008-ban készült, és elsőként a genfi Galerie Guy Bärtschi-ban volt megtekinthető a közönség számára. A film a kortárs médiában megjelenített erőszak témájával foglalkozik.
A Laoszban forgatott ötcsatornás installáció egy hosszú fríz elrendezését követi: a középső képernyőt két függőleges és két vízszintes helyzetben levő képernyő veszi közre. A videókban a háború jelenetei és természeti képek váltakoznak.


A mű címe az üresség hagyományos buddhista fogalmára utal, amikor is a szellem kiüresítése teszi lehetővé, hogy egy másik tudatállapotba kerüljünk, ami jelen esetben a befogadás révén történő megtisztulás elérését jelenti. A videó eszmeiségében különbözik a legtöbb, általában ellentétes minőségekkel dolgozó politikai-aktivista témájú kortárs műalkotástól. E munkájában Marina Abramović részvétre szólít fel, elítéli az erőszakot és annak bemutatását, valamint felajánlja a megváltás lehetőségét. A budapesti bemutató különlegessége még, hogy megtekinthető – a művész és egy genfi galéria jóvoltából – a laoszi projekthez készített eredeti rajzokból néhány darab, valamint a forgatás helyszínéül szolgáló ház makettje is.
A belgrádi születésű, ma New Yorkban élő világhírű képzőművész, Marina Abramović a hetvenes évek óta műveli a performansz műfaját. A „performansz nagymamája”, ahogyan magát nevezi, nemrég intézetet is alapított ennek oktatására és megőrzésére. Különös gondot fordít alkotásai befogadására, performanszainak dokumentálására, valamint műveinek újra előadására. Művészetében a test egyszerre egyéniség és valóság, ezért gyakran jut el saját testének határaihoz. Művei során a kiüresítés és átalakítás technikáit használja annak érdekében, hogy a létezés magasabb szintjének eléréséhez mind saját magában, mind a befogadó közönségben megteremtse a megfelelő feltételeket.
A videó február 23. és április 22. között tekinthető meg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...