A főzés a bevásárlásnál kezdődik

Fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a bevásárlásra, hiszen koránt sem mindegy, hogy az asztalra kerülő étel miből készül. A legegyszerűbb, ha a suliból vagy a munkából hazafelé beszaladunk, egy útba eső szupermarketbe majd beledobáljuk a bevásárlókocsiba azt a pár dolgot, amire szükségünk lesz. 
Én viszont jobb szeretek piacra járni. Most a legtöbben azt kérdezitek, hogy mi keresni valóm van nekem a sok nagyszoknyás, görbe hátú néni között… 

Valóban, a piacokon inkábbaz idősebb korosztály dominál, de ha egyszer ők tudják mi a jó?! Friss zöldség, friss gyümölcs, friss hús. Ezt pedig a piacokon mind megtalálhatjuk. Néha kicsit időigényesebb ugyan, de legalább nem kell beérnünk némi fonnyadt salátával.
 
Érdemes végigjárni a csarnokot, mert egyes standok árai eltérhetnek. Azt hiszem mindenkinek fontos, hogy megtalálja az ár-érték aránynak megfelelőt.

Bátran nézzünk körbe a gyümölcs és zöldségárusoknál, válogassunk, esetleg szaglásszunk meg egyes gyümölcsöket (citrusféléknél előszerettel választok illat alapján).  Olykor lehet kapni friss fűszereket is. Érdemes beszerezni belőlük az aznapi főztünkhöz. Ha vízbe tesszük őket, pár napig elállnak, így még a másnapi kreációnkat is megbolondíthatjuk vele.
 
Ha ezzel megvolnánk, irány a hentes! Így el is érkeztünk a vásárlás legkritikusabb pontjához. Valóban nem egy egyszerű dolog, hiszen hogyan lehetünk biztosak az áru származását, frissességét és minőségét illetően? Bevallom nekem is néha fejtörést okoz. De nem kell megijednünk, ugyanis a pult mögött álló úriemberek készségesen segítenek. Csupán annyit kell tennünk, hogy eláruljuk, hogy mit szeretnénk főzni, ők pedig tudni fogják milyen hús lesz hozzá a legmegfélőbb. Majdnem biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legszebb darabot kapjuk, hiszen a henteslegények általában bármelyik férfinél jobban szeretik a hasukat (csak rájuk kell nézni). 

Azért itt van még egy kis segítség: 
  • Szárnyasok: Tanácsos minőséget igazoló címkével ellátott szárnyast választunk, mivel ennek van a legjobb íze. Ha friss, nincs szaga, nem ragad és nem is vizes. 
  • Vadhús: A hús eredetének kiderítése érdekében hagyatkozzunk a hentesre. Lehetőleg fiatal állatot válasszunk, az öregebbeknek sajnos rágósabb a húsa. 
  • Marhahús: Több, mint tizennégy minőségi igazolás létezik. Fontos hogy nem teszünk különbséget az ökör, a tehén vagy az üsző között.
  • Borjúhús: Az „anyjával tartott kifejezés a legjobb minőségi garancia, amit kaphatunk.
  • Disznóhús: Ideális, ha rózsaszín, elég kemény és nedvességnek semmi nyoma nincs.
  • Bárány: A legjobb húsa (élénk rózsaszín, kemény) a tehéntejen nevelkedett fehér, vagy a legelőn tartott szürkebáránynak van.
Forrás: Ákos zseniális szakácskönyve könyve, aminek sajnos nem tudom címét :)

Ha beszereztünk mindent, ami kellett, elégedetten léphetünk be a konyhába, finomságokkal teli kosarunkkal. Tegyük le, szusszanjunk egy kicsit. Töltsünk magunknak egy pohár finom bort vagy egy kis gyümölcslevet. Kortyoljunk párat. Mossunk alaposan kezet és indulhat az alkotás! 

Hamarosan érkeznek az első receptjeim. Kíváncsi leszek a véleményetekre!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...