Domonkos Sándor fotografikus emlékei az 1960-as, 1970-es évekből


Domonkos Sándor fotográfus pályáját a MAFILM segédoperatőreként kezdte, később Fábri Zoltán filmjeinek lett állandó fotósa. Rendszeresen közölte címlapfotóit a Film Színház Muzsika, a Tükör, az Ez a Divat és a Filmvilág. Magyarországi pályafutása alatt - 1967 és 1980 között - kamerájával szinte valamennyi meghatározó színművészünket megörökítette.


Kiállítást a Magyarországon készült több száz címlapfotóból készítették. Megjelennek a korszak jelentős művészeinek alakjai. A színházért rajongók - anélkül, hogy tudnák - Domonkos felvételei révén őrzik emlékezetükben Dajka Margit huncut mosolyát, Darvas Iván tartózkodó intellektusát, Domján Edit meleg pillantását, Harag György izzó szenvedélyét, Kálmán György ironikus tekintetét, Latinovits Zoltán férfias báját, Ruttkai Éva felejthetetlen asszonyiságát.

A tárlat azonban nem csak a múlt kiválóságaira emlékeztet - a fotográfiákon a kortárs színházművészet meghatározó egyéniségei is feltűnnek. Domonkos Sándor készítette ugyanis - többek között - Básti Julinak, Udvaros Dorottyának, Kulka Jánosnak, Hegedűs D. Gézának, Bezerédi Zoltánnak, Szirtes Áginak, Eperjes Károlynak legelső színházi portréit.

A jelenleg Németországban élő és alkotó fotóművész címlapfotóit március 29. és június 24. között tekinthetik meg a Stromfeld Aurél úti Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...