Örkény 100


Áprilisban országszerte Örkény Istvánra emlékezünk. Az irodalmi programok nyitányaként különleges fotókiállítással, soha nem látott felvételekkel készültek az író 100. születésnapjára. 100 évvel ezelőtt, 1912. április 5-én született Örkény István. Az évforduló méltó megünneplésére – többek között – az Országos Széchenyi Könytár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Platinus Kiadó számos közös programmal készül.

A ma délelőtt nyíló kiállításon ritkán látott és néhány, csak most bemutatott fotó és dokumentum idézi fel a Kossuth-díjas író életét. A válogatásban neves fotográfusok – Balla Demeter, Benkő Imre, Danis Barna, Dormán László, Keleti Éva, Koncz Zsuzsa, Szilvásy Z. Kálmán – alkotásai és a családi archívumból származó felvételek mellett Nádas Péter írótól is szerepel néhány különleges komponálású kép.
A tárlat legfőbb különlegességei közé sorolhatnánk azokat a fotókat, amelyek az író gyermekkorát, fiatal felnőtt-életét, családját, feleségeit, pályatársait – a többi között Louis Aragont, Déry Tibort, Pilinszky Jánost, Juhász Ferencet, Karinthy Ferencet, Kazimír Károlyt, Mészöly Miklóst, Sütő Andrást, Vas Istvánt, Várkonyi Zoltánt – és az otthonát mutatják meg. Felidéződnek olyan emlékezetes pillanatok, mint a Kossuth-díj átvétele 1973-ban, a Füst Milán-díj átadása Nádas Péternek, 1978-ben. Láthatjuk katonai díszegyenruhában és a hadifogságban, New Yorkban, a Royalton Hotelben 1977-ben, szeretett írógépe előtt, feleségével, Radnóti Zsuzsával.
A fotók mellett igazi kuriózum „A nem kívánt törlendő”és a „A termelés zavartalanul folyik” kézirat másolatai, és portréja bronzba öntve, amelyet Kocsis András Sándor alkotott. A képek mellett a falon Örkény István Egyperces életrajz című írása olvasható.
A kiállítás május 31.-ig látható a Cultiris Galériában, az Örkény István Könyvesbolt felső szintjén.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...