Házi rákóczi túrós

A kedvenc süteményemet sütöttem meg nektek. Eléggé összetett recept, de egyáltalán nem nehéz. A cukrászdában kapható darabok általában (számomra) nagyon édesek és tömények. De ez a házi változat könnyű és magáért beszél. 

(A receptet ezúton köszönöm Reginek.)







 Tészta:
  •   30 dkg liszt 
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj


1. Az imént felsorolt alapanyagokból linzertésztát kell készítenünk, így egy nagy tálban mindent kézzel összegyúrunk. (Ha nem áll össze tehetünk még bele egy kis margarint.)



2. Miután a tésztánkat 1-1,5 cm-re kinyújtottuk, egy kivajazott tepsibe tesszük, és körülbelül 20 percig 180-200 fokon megsütjük.
(Őszintén szólva, a sütési idő csupán tájékoztató jellegű, mivel minden sütő más. Elhihetitek nekem sütöttem már egy jó pár készülékben, és elég magas eltéréseket tapasztaltam. Úgyhogy sűrűn nézegessük, hogy éppen hol tart.)



3. Ha kihűlt a tésztánk, megkenjük vékonyan baracklekvárral.











Túró töltelék:
  • ½ kg túró
  • 2-3 ek. búzadara
  • 1 tojás
  •  porcukor (ízlés szerint)
  • 1 zacskó vaníliás cukor

4. A túrót, a darát és a cukrot összekeverjük. És egy fél órára hűtőben hagyjuk állni. Tehetünk még bele esetleg egy kis mazsolát vagy reszelt citromhéjat. Majd kenjük rá a lekváros lapunkra.

Tojáshab:
  • 5 tojásfehérje 
  •  30 dkg cukor
  •  víz
5.  A 10 dkg cukrot kevés vízzel felfőzzük, hogy jó sűrű legyen. A cukornak gyöngyöznie kell, eközben kevergetni nem szabad!



6. A tojásfehérjét a maradék 20 dkg cukorral kemény habbá verjük. Akkor lesz jó, ha tálat a fejjel lefelé tartva a hab benne marad.Ehhez rögtön hozzáadjuk (még forrón) a cukros vizet.
Ez a lépés a gyorsaságon múlik. Ha nem vagyunk elég ügyesek, a cukor hamarabb megszikkad, mielőtt a habba jut. Ez pedig nagyobbacska cukordarabokat eredményez. Ízre nincs vele semmi baj, de fogyasztáskor kellemetlen lehet.



7. A habot is egyenletesen eloszlatjuk a túrón, majd sütőben szárítjuk (80-100 fokon). Ez sütőtől függően 40-60 perc. Mindez hab miatt fontos, ettől lesz olyan kemény és „ropogós”.


8.Várjuk meg, míg kihűl és még tálalás előtt tegyük fél órára hűtőbe.



Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...