A kedvenc süteményemet sütöttem meg nektek. Eléggé összetett recept, de egyáltalán nem nehéz. A cukrászdában kapható darabok általában (számomra) nagyon édesek és tömények. De ez a házi változat könnyű és magáért beszél.
(A receptet ezúton köszönöm Reginek.)
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 zacskó sütőpor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- reszelt citromhéj
1. Az imént felsorolt alapanyagokból linzertésztát kell készítenünk, így egy nagy tálban mindent kézzel összegyúrunk. (Ha nem áll össze tehetünk még bele egy kis margarint.)
2. Miután a tésztánkat 1-1,5 cm-re kinyújtottuk, egy kivajazott tepsibe tesszük, és körülbelül 20 percig 180-200 fokon megsütjük.
(Őszintén szólva, a sütési idő csupán tájékoztató jellegű, mivel minden sütő más. Elhihetitek nekem sütöttem már egy jó pár készülékben, és elég magas eltéréseket tapasztaltam. Úgyhogy sűrűn nézegessük, hogy éppen hol tart.)
- ½ kg túró
- 2-3 ek. búzadara
- 1 tojás
- porcukor (ízlés szerint)
- 1 zacskó vaníliás cukor
4. A túrót, a darát és a cukrot összekeverjük. És egy fél órára hűtőben hagyjuk állni. Tehetünk még bele esetleg egy kis mazsolát vagy reszelt citromhéjat. Majd kenjük rá a lekváros lapunkra.
Tojáshab:
- 5 tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- víz
5. A 10 dkg cukrot kevés vízzel felfőzzük, hogy jó sűrű legyen. A cukornak gyöngyöznie kell, eközben kevergetni nem szabad!
6. A tojásfehérjét a maradék 20 dkg cukorral kemény habbá verjük. Akkor lesz jó, ha tálat a fejjel lefelé tartva a hab benne marad.Ehhez rögtön hozzáadjuk (még forrón) a cukros vizet.
Ez a lépés a gyorsaságon múlik. Ha nem vagyunk elég ügyesek, a cukor hamarabb megszikkad, mielőtt a habba jut. Ez pedig nagyobbacska cukordarabokat eredményez. Ízre nincs vele semmi baj, de fogyasztáskor kellemetlen lehet.
7. A habot is egyenletesen eloszlatjuk a túrón, majd sütőben szárítjuk (80-100 fokon). Ez sütőtől függően 40-60 perc. Mindez hab miatt fontos, ettől lesz olyan kemény és „ropogós”.
8.Várjuk meg, míg kihűl és még tálalás előtt tegyük fél órára hűtőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése