Interjú a Magidom zenekarral

Az elmúlt pár hónapban egyre többet hallottam a Magidom zenekarról. Fiúk és lányok egyaránt mutatták nekem a zenéjüket, és egyre jobban kezdett tetszeni. Így elhatároztam, hogy készítek velük egy interjút, hogy ti is megismerhessétek őket. A napokban a feltörekvő fiatalokból álló zenekar frontemberével, Benyhe Robival beszélgettem. A banda pár éve alakult, de nevük egyre ismertebbé vált az évek alatt. Rengeteg fellépés és stúdió munkával a hátuk mögött már megmutatták, hogy zenéjük a pop- és rockzenét kedvelők számára könnyen hallgatható, és igényes.
Hallgassátok a zenekart, mert tényleg nagyon jók!

- Honnan ered a zenekar neve?

Egy vonaton ültünk, és szerettük volna végre kitalálni a zenekar nevét. Jöttek a rosszabbnál rosszabb ötletek,és akkor az egyik velünk utazó kedves ismerősünk megszólalt, hogy legyünk magidom. Fogalmunk nem volt mit jelent, de olyan furcsa volt, hogy megtetszett.Kiderült, hogy a BME-n szilárdságtanból tanítják. A magidomot a testek feszültségeinek megállapításánál használják. Annyi a lényege, hogy ha ezen a magidomon belül hat az erő (bár úgy pontosabb, ha a támadáspontja ezen belül van), akkor csak nyomófeszültségek jönnek létre, ha ezen kívül, akkor húzófeszültségekkel is kell számolni, illetve az is létrejön. Én se értem teljesen, de nekem bejön ez a feszültségesdi… Meg persze jó érzés, hogy egyetemi tananyag a zenekar…

- Mikor és hogyan indult el a zenekar? Hogyan alakul a zenekar mostanság?

Mi négyen kb. 2007-ben kezdtünk el csörömpölni a pincénkben. Amolyan alkalmi bulizenekarként működtünk sok-sok feldolgozással a repertoárban. Komolytalan, tervszerűtlen, de kedves kis időszak volt ez. Aztán elkezdtek gyűlni a saját ötletek, és gyorsan világossá vált, hogy sokkal szívesebben foglalkoznánk ezekkel. Úgyhogy kis hatásszünet után – én pl. fél évig külföldön tanultam – 2010 őszén megalapítottuk a Magidomot. Onnantól kezdtünk úgy működni és hozzáállni, ahogy egy zenekarnak kell. A Dürer kertben mutatkoztunk be, játszottunk a néhai Gödörben, azA38 hajón és még jó pár helyen. Tavaly ősszel a Pál Utcai Fiúk előzenekaraként mutattukbe a „Mi, merre, meddig” című debütáló kislemezünket. Az anyag meghallgatható és letölthető a www.magidom.bandcamp.comoldalon. Aki teheti, tegyen vele egy próbát! Jelenleg ezt a lemezt szeretnénk minél több helyre eljuttatni. A zenekar általános célja pedig, hogy egyre jobb dalokkal és koncertekkel tudjuk szórakoztatni a nagyérdeműt.

- Kik azenekar tagjai, és ki milyen hangszeren játszik?

Ez egycsaládias zenekar. A bátyám, Marci püföli a dobokat. Balázs az unokatesóm a szólógitáros és vokálozik is mellé. Balázs egyik nővérének férje, Peti basszusgitározik, én pedig ritmusgitározom és énekelek.

- Mikor várható a következő kislemezetek?

Egyelőre az első kislemezt igyekszünk megismertetni minél több emberrel, de persze van már rengeteg terv. Ha minden jól megy, még tavasszal jelentkezünk egy vérfrissítő, két számos EP-vel!

- Honnan jött az ötlet, hogy egy Radnóti verset zenésítsetek meg (Eső esik,fölszárad...)?

A „Mi, merre, meddig” lemeznek kicsit az volt a koncepciója, hogy a saját határainkon belül, de próbáljunk ki több dolgot is, kicsit kísérletezzünk. Ebbe belefért a versfeldolgozás ötlete is. Valaki egyszer azt tanácsolta, hogy ha fejlődni akarok dalszerzésben, akkor próbálkozzak meg pár verssel is. Szeretem Radnótit, úgyhogy felcsaptam egyszer egy kötetet, és egyből magakadt a szemem azon a soron, hogy „nézd a világ apró rebbenéseit”. Nagyon megtetszett. Pötyögtem rá valamit, megmutattam a többieknek, mindenkinek tetszett, elkezdett „gurulni” a nóta. Ez az egyik leggyorsabban összeállt számunk.



- Mikorra várható a következő koncert?

Április 4-én lesz az A38-on egy koncertest, ahol másik négy feltörekvő zenekar mellett mi is színpadra állunk. Remélem, sokan kíváncsiak lesznek ránk. Mi már nagyon várjuk, új dalokkal is készülünk!
- Ki írja a dalszövegeket? Honnan jön az ihlet a szövegekhez?

Nagyrészt én felelek a szövegekért, de van segítségem, egy volt osztálytársam, akivel már gimnázium óta küldözgetünk ötleteket oda-vissza, reflektálunk egymás cuccaira. Ezt a „ping-pongot” jól modellezi pl. a „Valakik szerint” című számunk. Zenében egész magabiztos vagyok, de szövegekben jobban igénylem a segítséget. Ha már van egy jó alapötlet, vagy néhány jó sor, akkor könnyebben megy a dolog.
Én inkább a „krónikás” szövegírók csoportjába tartozom. Nyitott füllel és szemmel járok a világban, és ha valami felkelti az érdeklődésemet, akkor gyorsan leírom valahova. Legtöbbször a metrón szoktam írogatni a telefonomba az ötleteket. Sokszor csak leülök gitárral dudorászni, gondolkodni, és olykor egész jó dolgok sülnek ki ebből is. Egyébként a többieket is szeretném jobban bevonni a szövegírásba, sőt, már apukám is írt nekünk egy szöveget.

- A zenekar hangzása a fiatalokat célozza főleg, ám a mondanivalója olykor kissé merész, nehezen érthető. Ti, a zenekar tagjai mennyire tudtok azonosulni a szöveggel?

Elég sok közöm van a szövegekhez, úgyhogy nekem könnyen megy az azonosulás. A többiek persze kritikusak, sokszor az ő visszajelzésük után jövök rá, ha valami nem jó. Mindenki hozzáteheti a magáét. Szóval ezek vagyunk mi, ha valami az egyikünknek nem tetszene, akkor nem játszanánk. Lehet, hogy kicsit csapongó, szerteágazó a szövegvilágunk, ami nem biztos, hogy megkönnyíti a megértést, de legalább szólnak valamiről a dalok. Az első kislemez nem a nagyon letisztult szövegekről lesz híres, de ez nem baj. Egy biztos, bőven van még hova fejlődni.

- Mennyi idő, amíg összeáll egy szám?

Ez nagyon változó… Szerencsére vannak olyan dalok, amik néhány próba alatt elkészültek. De van pl. egy számunk, ami elvileg már régóta kész, de még mindig nem az igazi, és szinte minden koncerten van benne egy kis változtatás… Aztán vannak évek óta a fiókban heverő ötletek, amik még mindig nem álltak össze kész számmá. Sajnos nagyon nehéz megmondani egy dalnak, hogy „legyen szíves készüljön el”. Erőltetni pedig nem nagyon lehet. Nem könnyű eltalálni azt a pontot, amikor kész a dal, és sem elvenni, sem hozzárakni nem kell semmit. Általában a szöveg a szűk keresztmetszet, ha az már fix, akkor célegyenesben vagyunk.

- Jelenleg dolgoztok-e valami újdonságon?

Mint említettem, egy kis tavaszi újdonságot mindenképp tervezünk. Nyáron pedig komolyabb munka várható. Rengeteg jó ötlet halmozódott fel, ami pontos kidolgozásra vár. Vannak szellős, akusztikusabb jellegű ötletek, és markáns, rockosabb témák is. Még nem döntöttük el, hogy házasítjuk a kettőt és valami nagyszabású komlpex cuccot rakunk össze, vagy inkább szétszedjük őket és kisebb dózisban adagoljuk.

- Mennyiretölti ki az életeteket a zene?

Tanulunk, dolgozunk, de ha csak tehetjük, zenélünk, vagy legalábbis ilyesmivel foglalkozunk. Szabadidőnk nagy részét ez tölti ki. Balázs pl. fingerstyle-gitároskörökben is otthonosan mozog, én meg kiskorom óta csellózom, ami elég más pálya, de nagyon élvezem. Marci és Peti pedig elég nagy zenehallgatók.

- Van-e olyan, amit még senki nem kérdezett tőletek, de ti megosztanátok a hallgatóitokkal? Ha igen, velünk megosztanátok?

Most hirtelencsak az jut eszembe, hogy ősszel majdnem lekéstük a saját lemezbemutatónkat, mert előtte nem sokkal még otthon hajtogattuk az utolsó pillanatban érkezett lemezborítókat… Csak ilyen apró sztoriaink vannak... Koncertek után szívesenmesélünk bárkinek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...