Magyar tudós kapta a matematikai Nobel-díjat

Szemerédi Endre kapta meg idén az Abel-díjat. Magyar idő szerint ma délben hirdette ezt ki Nils Christian Stensteht, a norvég tudományos akadémia elnöke.
De lássuk, mi is ez az Abel-díj és pontosan milyen tevékenységéért kapta ezt a kitüntetést a magyar matematikus?
Az Abel-díjat kiemelkedő matematikusoknak osztják ki évente. Niels Henrik Abel születésének 200-dik évfordulója alkalmából 2001 óta minden évben megjutalmazzák a matematika terén nagyot alkotó zseniket, a Nobel-díj mintájára.


Szemerédi Endre 1940-ben született Széchenyi - és most már Abel-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Nemzetközi hírnévre tett szert kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásaival és eredményeivel. Erre a célra a norvég tudományos akadémia nagyjából 22 millió dollárt különített el. 2004-től a bizottság tagja a magyar Lovász László is, így rá is büszkék lehetünk.
A díjátadó ünnepség május 22-án lesz Norvégiában, ahol V. Harald norvég király fogja átnyújtani Szemerédi Endrének a kitüntetést.

Nem ő az egyetlen magyar származású tudós, aki ilyen díjjal büszkélkedhet. 2005-ben Lax Péter Dávidot érte az a szerencse, hogy átvehette az Abel-díjat. Lax Péter, ismertebb nevén Peter D. Lax 1926-ban született, majd 14 évesen, szüleivel együtt Amerikába költözött. Lax elsősorban alkalmazott matematikával foglalkozik és a differenciálegyenletek elméletét, a folyadékdinamikát és a számításelméletet kutatja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...