XXX. Magyar Sajtófotó kiállítás


Március 24. és május 6. között ismét megrendezésre kerül a Magyar Nemzeti Múzeumban a Magyar Sajtófotó Kiállítás és a Harminc év képekben című kísérő kiállítás. Mindkettőt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége szervezi.
A tárlat idén harmincadik alkalommal nyílik meg, ez tehát a leghosszabb időt megélő kiállítás Magyarországon.

A magyar fotográfia sikertörténete tehát napjainkban is folytatódik. Az elmúlt években számos hazai és külföldi kiállítás bizonyította, hogy a magyar fotóművészet - többnyire külföldre távozott - mesterei, klasszikusai mellett az itthon maradt 20. századi alkotók és mai utódaik is milyen sokat tudnak hozzáadni a magyar és nemzetközi művészet- és kultúrtörténethez. Jelentőségük ugyanúgy tetten érhető a designban, a képzőművészetben, és a fotó több ágában, legyen szó portréfotózásról, divat - és sportfotózásról, a hétköznapi élet ábrázolásáról vagy háborús tudósításról.
A hat héten át látható tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait idézik fel. Láthatunk természeti csodákat, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteket, kivételes művészeti és sportteljesítményeket. Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor…ezt mind megtalálhatjuk a kiállításon. Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei.
A Harminc év képekben című kísérőkiállításon az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készülő válogatás lesz látható. A elmúlt harminc év Magyarország szempontjából igazán jelentős volt, igazi történelemformáló események játszódtak le az országban. A képek pedig beszédesek, a távlatokból visszatekintve átértékelődnek, talán fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek, de mindenképpen egyfajta időutazásra hívnak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...