A FOTÓMŰVÉSZET SZÜLETÉSE - A piktorializmustól a modern fotográfiáig (1889-1929)

A piktorializmus fotográfiai korszaka meghatározó a fényképészet történetében. Az új stílusirányzat az 1890-es években szinte egy időben bontakozott ki Európa legfejlettebb országaiban. A fotók művészi értéke körüli vitákban a festészet utánzásával próbáltak eredményt elérni, autonómiát szerezni a művészeti világban. Példalépeik az impresszionisták voltak.

A festészeti hagyományokhoz közelítő látásmód mind a technikai megoldásokban, mind pedig a témaválasztásban észrevehető volt. A lágy rajzolatú objektívek és a nemes eljárások használata a festői látásmódhoz való közeledést célozták meg. A piktorialista fényképezés művelői önkifejezési eszközként használták a fotográfiát, nem törekedtek a valóság pontos másolatára. A piktorialisták a fényképezést művészeti rangra emelték, bár az elkészült képek szinte megtévesztő módon hasonlítottak a festményekhez.
A festészethez való túlzott közeledés azt mutatja, hogy még nem érkezhetett el az idő arra, hogy a műfaj saját lábaira álljon. Ezekre a kis hibákra válaszként jelent meg az 1920-as években Amerikában a Straight Photography és ezzel szinte egy időben Európában az Új Tárgyilagosság. Mindkét stílus a tiszta, objektív képi nyelv megteremtését célozta meg, radikálisan szakítva a piktorialista hagyományokkal.
A kiállítás látogatói elsősorban azt a változást figyelhetik meg, mely a hagyományokhoz hű, képi világában a festészethez közelítő fotóművészet és az első világháború körül kialakult modern fotográfia között alakult ki.

A kiállításon látható fotográfiák döntő többsége a piktorializmus első nagyhatású publikációjától (1889) a Film und Foto kiállításig (1929) terjedő időszakban készült alkotásokkal mutatja be azt a változást, melyet a piktorialista fotóművészet és a modern fotográfia között – közel 40 év alatt – zajlott le. Az osztrák, német, francia, angol és amerikai fotográfusok mellett a korszak valamennyi kiemelkedő magyar fényképészének műve is szerepel a tárlaton (André Kertész, Moholy-Nagy László, Pécsi József és Balogh Rudolf).
A kiállítás megtekinthető március 30. és július 1. között a Szépművészeti Múzeumban.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...