Maják - tündöklés és bukás


Bár több mint száz éve felfedezték az első maja romokat, a kutatásokat mégis csak az elmúlt évek óta követi figyelemmel a nyilvánosság. Szinte nem telik el olyan hét, hogy ne kerülnének elő maja tárgyak a Yucatán-félsziget dzsungeléből. Hatalmas építkezéseikkel a mai látogatót is ámulatba ejtik – pedig az épületek már csak romos állapotukban láthatók. Chichén Itza, Palenque, Tikal és Copán – csak néhány azon városok közül, melyek még ma is a letűnt maja építészet nagyságáról tanúskodnak.

A tárlat különböző tematikus terekben mutatja be a maja élet és gondolkodás egy-egy részterületét: a vallás, építészet, írás, matematika mind bemutatásra kerülnek a kiállítás anyagában. Megfigyelhetjük a maja családok életét, elénk tárja ezt az izgalmas korszakot, annak mindennapjait, művészetét, a maja katonák életmódját. Megmutatnak egy hatalmas régészeti feltárást is, és a látogató egy valódi ásatás élményével távozhat – ez előtt viszont még ki kell jutnia a labirintusból…
Van-e köze a maja piramisoknak, múmiáknak és hieroglifáknak az egyiptomiakhoz? Pontosabb volt a maja kalendárium, mint a ma Európában használt Gergely-naptár? Valóban volt-e kannibalizmus a maják között? Tényleg magánkézben van néhány maja rom? Saját vesztét okozta ez a többszáz évig fennálló civilizáció? Ezekre az érdekes, vagy éppen rémisztő kérdésekre kap választ a látogató, amikor végigmegy a tárlaton.
A kiállítás megtekinthető a VAM Design Centerben április 7. és július 8. között.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...