Robert Mapplethorpe kiállítása


A budapesti Ludwig Múzeum kiállítása Robert Mapplethorpe közel kétszáz munkáját mutatja be, korai polaroid képeitől az utolsó évekig. A Magyarországon első alkalommal látható, nagyszabású tárlat a New York-i Robert Mapplethorpe Foundation-nel együttműködésben született.

„A tökéletesség azt jelenti, hogy semmi nem kérdőjeleződik meg a képen. Van néhány képem, amelyeken tényleg nem lehet azt a levelet vagy azt a kezet elmozdítani. Ott vannak, ahol lenniük kell. Nincs kérdés, csakúgy, mint az igazán nagy festmények esetében. A tökéletlenséget gyakran érzem a kortárs művészet problémájának. Ez nem anatómiai pontosságot jelent persze; egy Picasso portré például tökéletes. Egyszerűen nem megkérdőjelezhető. A legjobb képeim esetében nincs kérdés - a mű van.” (Robert Mapplethorpe)


Mapplethorpe környezete és személyes vágyai, a New York-i alternatív körök, saját homoszexuális identitása, a szexualitás nem hagyományos formái, s az ekörül szerveződő közösségek meghatározó témái lettek. A hetvenes évek New Yorkja az egymásba érő szubkultúrák, a szexuális szabadság, a poszt-pop és a rock-and-roll nagy olvasztótégelye volt.

Ismert és ismertségre vágyó emberekről készített portréi saját magát is ebben a körben helyezik el: filmsztárok, zenészek, írók, képzőművészek, a hetvenes-nyolcvanas évek New Yorkjának meghatározó és ismert figurái, pornósztárok és testépítők álltak kamerája elé.

Mapplethorpe tökéletes kép iránti vágya a klasszikus kompozíciók és témák felé vezették, képein a formai pontosság távolságtartással párosult, a modell felé irányuló intenzív figyelme azonban soha nem változott.

Halála után nem sokkal az Egyesült Államok kortárs művészetének egyik legemlékezetesebb vitája bontakozott ki képei körül. 1989-ben a washingtoni Corcoran galéria a The Perfect Moment (A tökéletes pillanat) című kiállítás által generált kultúrpolitikai vitákra hivatkozva törölte programjából azt a már meghirdetett tárlatot, melynek számos elgondolkodtató képét a konzervatív jobboldal erkölcstelennek, közízlést rombolónak ítélt.
Ezek a képek tekinthetők meg május 25. és szeptember 30. között a Ludwig Múzeumban. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...