Gyorsabban, magasabbra, erősebben!


Az újkori olimpiai mozgalom egyik alapítójának, Pierre de Coubertinnek tulajdonított szlogen, a „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” a nemzetek közötti nemes versengés eszméjét fogalmazta meg a 19. század végén. A test és a lélek harmóniáját kifejező sport és a jobb eredmény elérésének vágya az antik görög világ óta sok szállal kapcsolódott a művészetek megújulási törekvéseihez. A Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Sportmúzeum közös kiállítása a londoni olimpia alkalmából olyan összeállítást tár a nagyközönség elé, amely a különböző – nem csak olimpiai – sportágak céljait és jellegzetességeit értelmezi a műalkotások és relikviák segítségével.

A kiállításra kiválogatott művek tehát a hármas olimpiai jelszó elemei, a hatékonyság fogalma és emellett a testkultusz köré szerveződnek. A művészet és a sport szoros kapcsolata, rokonsága a 20. század egyes korszakaiban előtérben állt. Az ebből a gazdag szellemi hagyományból kiemelt tárgyak és műalkotások közreadása egyszerre művészettörténetként és sporttörténetként is felfogható.
            A kiállítás rendezői a jelen nézőpontjából tekintettek végig a 20. századi művészeten, azaz
a kortárs művekhez kerestek előzményeket, tematikus vagy ikonográfiai analógiákat. Nagy szerepet játszott a válogatásban az idén 50 éves Ezüstgerely-pályázat, amely a sporttal kapcsolatos képzőművészeti, iparművészeti, fotó-, film- és irodalmi alkotásokat díjazza.
A kiállítás többrétegű: a látogatók az elhelyezett feliratok segítségével információkat kaphatnak az egyes sportágakról, az említett fogalmakról és a műveket létrehozó ismert vagy kevésbé ismert alkotókról. A látványos válogatás, melyben többek között olyan művészek alkotásaiban gyönyörködhetünk, mint  Ferenczy Béni, Medgyessy Ferenc, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Vaszary János, Szőnyi István, vagy
Egry József
, a sporthoz kapcsolódó tárgyak és eszközök mellett a művészet ihletettségét, a sportban rejlő értékek megmutathatóságát bizonyítja.
A kiállítás október 21-ig tekinthető meg a Budavári Palota A épületében.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...