Leroy Brothers: A véletlen emberi kapcsolatok természetrajza


A kiállítás a művészcsoportként 10 éve aktív Leroy Brothers 2010 óta futó internetes projektjének egyik megvalósulása. A BDRtist elnevezésű projekt a közösségi média kép- és információ megosztási szokásrendszerének leképezése és kortárs képzőművészeti szituációba helyezése. A projekt honlapjára bárki feltölthet képeket és rövid szöveges üzeneteket. A beérkezett képekről és szövegekről a többi felhasználó szavazhat, értékelésük alapján minden 100 órában két kép és egy üzenet választódik ki, amelyek műalkotásként kerülnek megvalósításra. A Leroy Brothers célja, hogy lehetőséget adjon a világon bárki számára, hogy képével és nevével részt vegyen egy Leroy-projektben, s ezáltal befolyásolja művészeti tevékenységük, kiállítási megjelenéseik tartalmát.
A Leroy Brothers művei az általuk felépített rendszerből adódóan így nem egyes személyekhez, hanem egy felhasználói közösséghez köthetőek, a művészcsoport csak a bemutatás médiumát és körülményeit tudja befolyásolni.
A véletlen emberi kapcsolatok természetrajza című kiállítás a BDRtist projektben születő művek megvalósulásának különböző stációiba nyújt betekintést: a kiindulásul szolgáló honlaptól egészen a különféle médiumokban megvalósult műalkotásokig. A kiállítás egyik installációján, a projekt magyar felhasználói által feltöltött képek és üzenetek is megjelennek. Külön teremben kerülnek bemutatásra a honlap egyik legaktívabb, az összesített rangsor alapján jelenleg második helyen álló felhasználója, Maria Elena Udali képei és szövegei alapján megvalósított művek.
A Leroy Brothers a kiállítás címével arra hívja fel a figyelmet, hogy koncepciójuk a tömegkultúra és a magas művészet kapcsolatából kiindulva elsősorban azt a kérdést veti fel, hogy milyen következményekkel jár a művészet tekintetében a tömegmédia fokozatos közösségi médiává transzformálódása.
A tárlat szeptember 7. és október 5. között tekinthető meg az ACB Kortárs Művészeti Galériában.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...