Somogyi Gergely az NBA kapujában

Egyéves, nem garantált szerződést kötött Somogyi Gergellyel az NBA emblematikus sztárcsapata, a 16-szoros bajnok Los Angeles Lakers! A 222 centi magas center így olyan csillagokkal vehet részt a gárda októberi edzőtáborában a legprofibb körülmények között, mint az ötszörös NBA győztes Kobe Bryant vagy a kétszeres NBA aranygyűrűs Pau Gasol.

A 23 éves magyar játékos 2006 óta játszik az Egyesült Államokban, ahol az utóbbi négy idényt a Santa Barbara Gauchos együttesében játszotta végig, ahol átlagban 3,5 pontot dobott, 2,9 lepattanót szerzett, 1,5 dobásblokkolást mutatott be és a pályán meccsenként 12 percet töltött. Itthon a Zuglói Sasok, majd a Budapest Honvéd kereteiben nevelkedő center a tengerentúlon már játszhatott a világ legnevesebb egyetemi bajnokságában, az NCAA-ben is.

Annak ellenére, hogy az idén nyáron tartott játékosbörzén - a drafton - kisebb reménye ellenére nem kelt el, így is meghívást kapott a Lakers speciális Summer League keretébe, az NBA nyári ligájába, ahol bár a Golden State Warriors elleni meccsen csupán öt percnyi játéklehetőséget kapott, de a Sacramento Kings ellen már két látványos blokk és két bedobott büntető is szerepelt a neve mellett. Gergő hamarosan egyre több időt tölthetett a pályán, s bár nem mutatott kiugró statisztikákat, mégis meg tudta mutatni - főleg dobásblokkolásban jeleskedett -, hogy ott a helye a legjobbak között.


Az utoljára 2010-ben bajnoki címet szerző Lakers - a már aktív kontraktussal rendelkező tagokkal együtt - összesen 20 játékost hívhat meg edzőtáborába, melynek végeztével maximálisan 15 játékosnak lehet garantált szerződése az október 30.-án rajtoló bajnokságra, ahol az első ellenfél a Dallas Mavericks lesz. Az tehát biztos, hogy Gergő az októberi felkészülést a Lakersszel kezdi meg, de csak az alapszakasz kezdetén derül ki, hogy tartós lesz-e a megállapodás. Jelenleg 13 (+1) igazolt kerettaggal rendelkezik a csapat, így a tengerentúlon Greg néven emlegetett magyar centernek várhatóan 5-6 másik esélyessel kell megküzdenie, hogy beverekedje magát az NBA-be, a Lakers színeiben. Feladata így korántsem egyszerű.

Azonban, ha kedvezően alakulnak Somogyi következő hónapjai, akkor az eddig egyedüli magyar NBA játékosként jegyzett Dávid Kornél után újabb magyar reménység szerepelhet a világ legerősebb és legjelentősebb hagyományokkal bíró bajnokságában.


A Lakers a szakemberek által összeállított előzetes erősorrendekben gyakorlatilag mindenhol a legjobb 3 csapat között foglal helyet, s nem kevesen egyenesen a 2012/13-as szezon legnagyobb aranygyűrű-esélyesét látják az idén Steve Nash-t és a világ jelenlegi legjobb centerének tartott Dwight Howardot is megszerző aranysárga-lilákban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...