Cupertino újra támad: itt az iPhone 5!


2007 januárjában egy tornacipőt, farmernadrágot és betűrt fekete garbót viselő ember előhúzott a zsebéből egy mobiltelefont. Az embert, akit sokan a modern számítástechnika legnagyobb alakjának, mások látnoknak, egyesek pedig “csupán” kiállhatatlan természetű, de zseniális üzletembernek tartanak, Steve Jobsnak hívták, a rejtélyes mobiltelefont pedig iPhone-nak.
A közvélemény vegyesen fogadta a rendhagyó technikai kütyüt. Szakemberek a termék csúfos kudarcát jósolták, de legalább ennyien voltak, akik a jövőt látták benne. Ma már tudjuk, az utóbbi tábornak volt igaza. Az iPhone vitathatatlanul meghatározta az elmúlt öt év fejlesztési irányát a mobiltelefonok piacán. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, az Android és a Windows Phone 7 operációs rendszerek megjelenésével és fejlődésével versenyképes alternatívák jelentek meg. Az Apple szeptember 13-án rántotta le a leplet az iPhone legújabb generációjáról, ami bár sorrendben a hatodik, mégis az iPhone 5 nevet kapta. Vajon 2012 végén hogyan állja a harcot a konkurenciával szemben az “almafon”? 


A legszembetűnőbb változtatás a korábbi generációhoz képest a kijelző méretén érhető tetten. Az Apple által sokáig arany középútnak tartott 3,5 col helyett az új iPhone immár 16:9-es képarányú, 4 colos megjelenítőt kapott, a panel szélességén azonban nem változtattak. Ez változatlan pixelsűrűség (326 ppi) mellett 1136*640 pixeles felbontást jelent. A gyári alkalmazásokat mind az új felbontáshoz optimalizálták, a külső alkalmazások pedig - amíg a fejlesztők nem frissítik őket - eredeti méretben, fekete sávokkal jelennek meg. A nagyobb méret ellenére az új iPhone vékonyabb (7,6 mm) és könnyebb (112 g) elődjénél. A híres Dieter Rams ipari formatervező munkáját idéző dizájn jellegadó vonásait megtartották, de számos ponton finomították: a telefon hátuljának nagy részét pl. üveglap helyett ezúttal alumínium borítja. 
Az Apple A6 kódnevű chipje saját tervezésű dupla magos processzort tartalmaz, amely a gyártó állítása szerint kétszeres sebességnövekedést nyújt az iPhone 4S-ben használt A5-höz képest. A memóriát 1 GB-ra növelték, és a telefon immár támogatja az LTE adatátviteli szabványt is. Az új optikai szenzor továbbra is 8 megapixeles fényképek és 1080p felbontású videók készítésére képes, de az Apple állítása szerint az előző generációhoz képest jelentős minőségjavulásra számíthatunk. Nyugdíjba vonult a régi adatátviteli csatlakozó is, és átadta helyét egy kisebb, kompaktabb megoldásnak, amelybe már megfordítva is bedughatjuk a kábelt (a régi tartozékokkal való kompatibilitás egy külön megvásárolható adapterrel oldható meg). A 3,5 mm-es jack csatlakozó a telefon tetejéről - az iPod Touch mintájára - alulra költözött, és megújult maga a fülhallgató is: az EarPod névre hallgató fülest, mely a korábbinál jobb hangminőséget nyújt, az emberi fülkagyló formáját figyelembe véve tervezték. 
A telefon megjelenésével együtt debütált az iOS 6 operációs rendszer is. A számos újdonság között nagy jelentősége van, hogy alapértelmezett térképszoftverként a Google Maps-et az Apple saját megoldása váltotta fel, amely hangos navigációra is képes. Az első visszajelzések alapján a térképadatbázis még sok helyen hiányos illetve hibás; ezek előreláthatólag folyamatosan javításra kerülnek majd. Megérezett a várva várt Facebook integráció, okosabb lett a Siri, kapunk egy elegáns panorámafotózási módot, a FaceTime videohívás pedig immár nem csak Wi-Fi, hanem mobil adathálózaton keresztül is lehetséges. Az új operációs rendszer telepíthető a korosodó iPhone 3GS-re is, de a funkciók egy része iPhone 4S és iPhone 5 exkluzív. 
Akkor most megéri, vagy nem éri meg? Nos, az iPhone 5-nek hardveres és szoftveres téren nincs oka szégyenkezni, abszolút beletartozik a jelenlegi legmodernebb okostelefonok élvonalába. Rendkívüli újítást, ámuldozást kiváltó csodát azonban - az eredeti iPhone-nal ellentétben - nem nyújt. Mégis, kevés más olyan mobiltelefont lehet jelenleg találni a piacon, amelyben ilyen magas szinten valósul meg a hardver és szoftver, dizájn és anyagminőség összhangja. A döntés végül egyéni preferencia, ízlés kérdése. Akiket mindig is zavart az iOS korlátozottsága, azok biztos nem az iPhone 5-ben fogják megtalálni kedvenc mobiljukat. Akik viszont eddig is elégedettek voltak az Apple telefonjával, bizonyára élvezettel fogják kézbe venni az új üdvöskét.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...