A színpadon a Microsoft! - 1. rész

A Microsoft az elmúlt években igencsak elmaradt a versenytársai mögött, ezért jócskán csökkent a piaci részesedése. Az elmúlt napokban azonban úgy néz ki a régi király is fel kíván törni újra az élre. Az Apple és a Google a mobilpiacon és a tabletek világában is pillanatok alatt megszerezte a monopóliumot. Az Android a világon legtöbb készüléken használt rendszer lett de az IOS tábora is gyarapodott. A Microsoft-nak lépnie kellett, nem veszhetett el a süllyesztőben. 
Bemutatta nekünk a Surface névre hallgató táblagépét, a maga fantasztikus pattintható billentyűzetével, kapott a nép Windows 8 és RT operációs rendszert és ha még ez sem volna elég a mobilokon is megújították a rendszert, ami mostantól Windows Phone 8 néven fut majd. Talán kezdjük most az utóbbival, hiszen a mobil operációs rendszer már létezett az anyacég szárnyai alatt. Az első részben tehát lássuk, mit nyújt nekünk a mobilpiacon a régi ismerős újraéledése. 


A WP7 nagy újítás volt amikor a Nokiával szentesítették a házasságot és megjelentek mindnyájunk szeme előtt a csempés rendszer. A nagy téglalapok egymás mellett, mivel lett volna másabb a többi, ikonos megoldásnál, itt csupán kitöltötték a rácsokat - mondhatnánk. Aztán feltűnt, hogy a csempék bizony élnek, információkat közölnek, állandó kapcsolatban vannak. Kicsivel később megjelent a frissítés, amely már Windows Phone 7.5 néven csengett és változásokat hozott. A csempéknek a méretei változtak, befolyásolhattuk fontosságukat és hogy melyik legyen állandóan a szem előtt. Volt itt nekünk Xbox live összeköttetésünk és szépen épült ki az arculat is. 

Szóval most akkor valami teljesen újat mutattak? Nem. A WP8 szerintem külsejében a "rég" megszokott design-t használja, némi újítással. A bemutatón nem beszéltek olyan fennkölten az elért eredményekről mint az almás barátunk szokott, egyszerűen és szerényen elmondták, hogy a béka segge alól feltörve már elértek 120.000 appot és hogy milyen újításokat tud felmutatni az új rendszer. Van nekünk ugyanis élő csempénk, ezt miért is ne dobhatnánk fel úgy, hogy képernyőkímélt állapotban is láthassuk az eseményeket, hiszen mind a facebook, mind minden egyéb rengeteg információt küld nekünk a nap minden pillanatában. 
A skype rendszere például úgy van integrálva, hogy állandóan elérhető legyen a tulaj, de mi lesz akkor az adatforgalommal. Itt egy nagyon ütős ötlettel állt elő Microsoft, adattömörítő szolgáltatás. A telefon képes figyelni a kereséseket, böngészéseket és letömöríteni azokat, hogy ne okozzanak nagy fejtörést a számla kifizetésekor. A gyári adat szerint ezzel akár 45%-al több böngészési forgalmat bonyolíthatunk le, mint a díjcsomagunkkal eddig. Egy hátulütője sajnos van a dolgoknak, a szolgáltatónak is támogatnia kell a programot, együttműködés nélkül ugyanis nincs siker. 
Egy kecsegtető dobás a felnőtt embereknek, hogy a készülékben megjelent a gyereksarok. Ez egy olyan tulajdonságot takar, amivel a túl magas számlákat tudjuk csemeténknél korlátozni, minden opciónál akár külön kóddal. A csemete innentől nem fog sokat sms-ezgetni, nem lesz túl magas a telefonszámla és egyéb dolgokat sem lesz képes szülői beleegyezés nélkül végrehajtani. 
Az Apple mindig is azt hangoztatta a bemutatóin, hogy a Windows operációs rendszerről milyen egyszerű áttérni a MAC-re, milyen könnyen lehet integrálni az adatokat és miegymás. A kocka fordult. A Microsoft most azt hangoztatta, hogy az iTunes-ból is könnyedén tehetnek számokat a Windows phone 8-as telefonjukra az emberek. Ebből is látszik a piaci összetétel, mennyit változott az elmúlt évek alatt a domináns szerep. 
Steve Ballmer a cég feje a bemutató végén jelent csak meg, az utolsó nagy dobással. Bemutatta, hogy novembertől mely három gyártó mely készülékeiből vehetnek már az új rendszerrel szerelve. A Nokia 920, amelynek a napfényben is jól látható kijelzőjét és a minőségi kameráját emelte ki. Szót tett a Samsung ATIV S hatalmas kijelzőjéről és a készülék vékonyságáról. Majd megemlítette a HTC 8X készüléket ami minőségi hangtechnikájáról és nagy látószögű elülső kamerájáról lesz majd megismerhető. 
Kíváncsian várjuk, hogy a piacon mennyire állja majd meg a helyét a Windows Phone 8 rendszer a már megszokott Android és IOS termékek között. A piacvezető szerepet már nehéz lenne átvenni, de még részesedés juthat abból a bizonyos tortából. Egy biztos, döntő lesz majd a készülékek ár/teljesítmény/nyújtott szolgáltatás aránya. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...