Budapest-Bamako 2013

A Budapest-Bamako rallyt joggal szokták a fapados Dakarnak is nevezni. Az idén már hetedik alkalommal megrendezett verseny már nemzetközi szinten is nagy sikernek örvend. Lévén, hogy bárki nevezhet, bármilyen járművel, gyakran indulnak furábbnál furább alakok is. A futam Budapest és Bamako között zajlik, a mai napig, így a szervezők nem térnek el az eredeti tervtől (nem úgy mint a Dakarnál), ha bármilyen probléma adódna, természetesen könnyedén meg tudják változtatni az útvonalat, elkerülve minden politikai vagy fizikai csatározást. Ez ugyanakkor jótékonysági rally is, hiszen ugyan úgy a szervezők, mint az indulók is jótékony adományokkal segítik meg az úticélnál  található legszegényebb országokat. A rajt január 25-én volt a Budapesti Kongresszusi központ elől, így a nevezők már úton is vannak, hogy meghódítsák Afrikát. 


A megmérettetésen tényleg bármilyen autó indulhat és ezt most ki is kell emelnem. A rajtnál felállított pódiumon gyakran áll a terepjárók mellett megannyi kis polski, trabant, lada vagy egyéb veterán. A különlegességek sora náluk még nem áll meg, hiszen vannak mentő-, és tűzoltóautóval induló versenyzők is, akik természetesen a megérkezésükkor, a járművet felajánlják adomány gyanánt. A szervezők gondoltak erre az eshetőségre is ezért nekik, illetve veterán társaiknak a futam nevezési díját elengedték. Akinek amúgy is nehezebb teljesíteni, vagy jó szándék vezérli, miért is ne hagynák érvényesülni. 

A kalandrally inkább megmérettetés, mint verseny. A versenyzők itt nem egymás mellett, inkább egymás segítésével haladnak, gyakran konvojban. A leküzdendő nehézségek gyakran így is elégnek bizonyulnak, ugyanis dacolni kell az időjárással, a táj különböző adottságaival, megtenni a túra teljes hosszát, és mindezt adott napok alatt. A szórakozás tehát nem gyermekjáték, akármennyire is tűnik komolytalannak, valódi futamról beszélünk. A versenyzőknek maguknak kell gondoskodniuk az oltásokról, vízumokról, felszerelésről és minden szükséges dologról, ami kitart a verseny folyamán és egészségben eljuttatja a célvonalig. 

Az útvonalat 16 nap alatt kell teljesíteniük a versenyzőknek.
Az idén a Terrorelhárítás és a Külügyminisztérium is ellenezte a versenyzők indulását, mondván a Maliban megtalálható, félterrorista csapatok már fel vannak fegyverkezve és veszélyes lehet azon a szakaszon is áthaladni. A Futamnak azonban el kellett indulnia, hiszen a nevezők teljes mértékben felkészültek és a szervezettség nélkül is nekivágnának az útnak, ha nem együtt mennek, majd külön, de a rendezettség és az együttes segítség nagyobb segítség ilyenkor.

A Futamról bővebb tájékoztatást a www.budapestbamako.org weboldalon talál, ahol ha kedve tartja már a következő évi futamra is jelentkezhet, de nyomon követheti a csapatok teljesítését, haladását. Sok sikert minden indulónak idén is. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...