Julio Carrasco Bretón: Képzeletem kaleidoszkópja


Julio Carrasco Bretón, festő és muralista 1950-ben született Mexikóvárosban. A mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetemen (UNAM) szerzett diplomát vegyészmérnöki szakon, ezeknek a tanulmányoknak később hasznát vette a különböző festészeti technikák alkalmazásánál. Mestere a San Carlos Festészeti Főiskolán Lino Picase'o y Cuevas, legendás mexikói festő és építész volt. 1973 óta számos egyéni és kollektív tárlaton mutatták be képeit, amelyeket tizenkilenc ország múzeumaiban találhatunk meg. 

"Julio Carrasco Bretón művészi pályájára több hatás nyomja rá a bélyegét: a prehispán művészettől kezdve a nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Rufino Tamayo alkotásai, utóbbi a muralista mozgalom kései generációjához tartozik".- méltatta pályafutását Macario Matus, neves műkritikus.


Julio Carrasco Bretón 50 falfestményt készített, főként egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és magán kulturális intézmények számára Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és számos más helyen. Az intézmények között megemlíthetjük a mexikóvárosi San Lazaró-i Legfelsőbb Bíróságot, a Képviselőházat, a Monterrey-i Polgármesteri Hivatalt. Bulgáriában a szófiai Képzőművészeti Akadémia is megbízta egy falfestmény elkészítésével. 


Absztrakt geometrikus vásznainak témaválasztása sokoldalú, többek között a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémái inspirálják, képei gyakran erős szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot. 

Az intellektus eposza című falfestményt Párizsban készítette, ahol jelenleg él, és Genfben állították ki az OMPI /Szellemi Tulajdon Világszervezete/ székházában. Itt speciális technikát alkalmazott, amelyet ő isoplasztikának nevez, a falfestmény felgöngyölíthető és bárhová elszállítható. 
Julio Carrasco Bretón műveit szemlélve a magyar látogató annak a mexikói művésznemzedéknek egyik jeles képviselőjével ismerkedhet meg, amely arra törekszik, hogy a mexikói festészet legjobb hagyományait beépítse az egyetemes kultúrába.
A tárlat március 10-ig látogatható a Budapest Galériában.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...