PlayStation 4 - Rákerült a masni a csomagra

A konzolok csatája talán már kifejlettnek látszik. Az E3 konferencián nem csak bemutatásra került a PS4 végleges verziója, de árazást is kapott, ugyanígy a vetélytársával, az Xbox One-al egyetemben. Ez utóbbival kezdeném, hiszen már korábban is volt róla szó, hiszen a multimédiás eszköz hátrányából kovácsol előnyt a Sony. A Microsoft a One árát 499$-os árcetlivel látta el, amiért bár teljes set-top-box-ot kap a vásárló, a játékokhoz minden nap be kell jelentkezni, máskülönben a játékkonzol szerepet nem tudja betölteni. 
A PlayStation 4 ellenben hű marad a nevéhez. A játékok nemhogy karóhoz kötést nem kapnak, de a szabad áramlást biztosítják és nem lesz területi korlátozás sem (az Ázsiában, vagy Amerikában vásárolt játékok is futnak majd Európában). A masni pedig a csomagoláson az árcédulát jelentheti, hiszen egy százassal alámegy a konkurenciának, így a 399$-os árával még olcsóbb is.

Az ár a tudásához képest is olcsónak tűnik, de a legvalószínűbb ok, hogy a bevételt nem feltétlenül a konzolon nyerik, inkább a játékokra koncentrálnak. Logikusnak tűnő lépés ez, hiszen ha több gép kerül eladásra, többen vesznek játékot is. A csomagban némi különbségre mégis bukkanhatunk. Az Xbox a dobozba nem csak az alapgépet, de a teljesértékű használathoz szükséges Kineckt-et is becsomagolja, míg a PS4 esetében ez nem mondható el. A társánál kisebb tudású PlayStation 4 Eye kiegészítő plusz 59$-ba kerül majd a vásárlónak, ami egyébként két darab 1280x800 pixeles kamerával bír, amelyek 60 képkockát rögzítenek másodpercenként, de alacsonyabb felbontáson többre is képesek. 

A csomagon kívül egyébként a szolgáltatásokon is lefarag a Sony. Megszűnik ugyanis a korábban PlayStation Network néhány korábbi kiváltsága, így az ingyenes többjátékos mód is. Ezért a vásárlónak egy havi 5 eurós összeget kell fizetnie, ami extra szolgáltatásokat kapcsol az élményhez. Ez nem mondható soknak, lévén, hogy nem csak ehhez, de a korábbi PS3-as és a PS Vita platformokra is használható lesz

A gép tudásában hasonló, sőt játékban némileg jobban kihegyezett a Microsoft termékéhez képest. A külcsín itt nem a kicsit retro vonalon folytatódik, inkább megpróbál új dimenziókba törni. A keret egy kicsit tömzsi, de letisztult formát kapott, amiből eltűntek az ívek, de nem lett a legegyszerűbb, doboz formája. Egy huszárvágással kettészelt paralelogramma alapterületét kapta, ami szintén szépen illeszkedik a modern vonalvezetéshez. Az élményt valószínűleg nem ez, hanem a hozzá adott játékok nyújtják majd természetesen, de jó, ha van egy kiemelt helye a lakásban.
A játékélményhez persze játék is jár, ami már most több mint 30 játék szerepében mutatkozik meg az új platformon, aminek egy részét már most, az E3 expón be is mutattak. A Sony az eladást azonban csak novemberben kívánja megkezdeni, a világ számos pontján, egyidejű indítással. A vihar tehát a karácsonyi szezonban várható majd, hiszen az Xbox megjelenése is ez időpont körül várható, még ha drágább áron is. Mellékes információként pedig, az Xbox 360 konzol is megújult, ami határozott folytatást mutat a piacon, bár látható volt, hogy egy újdonság még nem leváltást jelent. Talán inkább pénztárca függő a dolog. 





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...