Tájkép Lamborghinivel - Ázbej Kristóf a Magyar Műhely Galériában

Ma a Magyar Műhely Galériában nyílik meg Ázbej Kristóf képzőművész Fuzionista tanulmányok II. - Tájkép Lamborghinivel című kiállítása. Az eddig megszokott portrék, kétalakos jelenetek után most kisméretű tájképvázlatokon alkalmazza a fuzionista formanyelv újításait, 18 friss alkotásával.
A képek fuzionitása ott jelenik meg, hogy a digitális eszközökkel készült sorozaton különböző típusú Lamborghini autók láthatóak és a látképek körülöttük különböző korszakokból festészettörténeti idézetekből állnak össze. Mindezt a tájképfestészet legnagyobb mestereinek alkotásait használva kiinduló pontként, így alkotva egy teljesen új képet. 

Klasszikus, modern és kortárs alkotók művei keverednek a fuzionista Ázbej-munkákon, különböző festők gesztusaiból állnak össze a digitális nyomatok. "Ez a kísérlet a képekkel pontosan olyan, mint a fúziós dzsessz vagy a fúziós konyha" - emelte ki. A művészet történetéből nagyon sok kép kerül a komputerbe, ezeket válogatja és egészíti ki egymással a művész, ezzel esztétikailag új minőséget hoz létre.

A meghívón látható képről szólva (fent) elmagyarázta, hogy a tó és a rajta tükröződő vonalak Christo grafika, a nagy fa Gerhard Richtertől való, előtte áll a Lamborghini, a kocsi szélvédője Warhol Mercedes-sorozatára emlékeztet. Az autó mellett egy fiatalkori Picasso önarcképes figura áll Bukta Imre alkotta ingben és az alak kezében egy félig kész ugyancsak Bukta-tájképpel.

Eddig más alkotók munkáiból állította össze a képeket digitális úton, de most azt szeretné, ha más művészek aktív részvételével születnének meg ugyanazon a vásznon olajjal megfestve a képek, vagyis a komputer helyett élőben az ő festői közreműködésével - tette hozzá.

A Tájkép Lamborghinivel című tárlat július 31-től látható és augusztus 21-ig tart nyitva a Magyar Műhely Galériában, a 7.kerület, Akácfa utca 20. alatt.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...