Idén még nagyobb lett a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Tegnap rajtolt az idén már nyolcadik alkalommal megrendezett Múzeumok Őszi Fesztiválja, azaz a MÖF. Az idei programkínálat talán meg is halad minden eddigit, hiszen az ország megannyi pontján, október 27-ig közel 600 programot vonultat fel a rendezvény. Felsorolni is sok lenne, akár csak a fővárosi eseményeket is egyetlen cikkben, így mi ezzel a rövid betekintővel kívánunk kedvet csinálni és azt ajánljuk, hogy mindenki nézzen magának kedvére való napot, helyszínt, illetve programot, amit a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programkeresőjével meg is tehet. A fesztiválhoz idén nem csak múzeumok, de számos kulturális intézmény, így könyvtárak, közösségi házak és nyílt színterek is csatlakoztak, kitűnő kikapcsolódási lehetőséget nyújtva így minden korosztály számára hidegben, melegben egyaránt.

A jelszó nem véletlenül idén is: A múzeum legyen mindenkié!


A fesztivál idejére speciális programokkal megnyitott múzeumi kapukkal nem pusztán a kulturális értékek megőrzésére, fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, hanem a 21. századi modern emberek számára is kézzelfoghatóvá, megélhetővé tenni a múzeumok világát. A programsorozattal a találkozások sokszínű lehetőségét kívánják megteremteni, múzeum és közönsége között, minden generáció számára. A megújított tematika lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg.


A fesztivál tematikájának hét alappillére van, ami segíthet eligazodni, nem csak a szórakozást, de a szakmai programot keresőknek is. Idén fontos szelet jutott ugyanis a pedagógia képviselőinek, így például idén elsőként megrendezésre kerül egy Tanárok Éjszakája nevű rendezvény is, de természetesen mindenki megtalálhatja a számára érdekes eseményt. A rendezvények hivatalos programfüzete itt megtekinthető és letölthető.

Tanárok Éjszakája
Magyarországon először! A múzeumok első alkalommal kínálnak komoly témákat, beszélgetéseket, könnyed formában, éjszakába nyúló időben a tanároknak, országszerte ugyanazon a napon, 2013. október 11-én Magyarország számos településének múzeumában. A program lehetőséget biztosít arra is, hogy a pedagógusok a múzeumi kiállításokat kicsit másként is megismerhessék, betekintsenek a színfalak mögé. Érdemes szemezgetni a Tanárok éjszakája programok között, mert ötletesnél ötletesebb programokat találtak ki a múzeumok a pedagógusok becsalogatására: több helyszínen fordított napon a diákok bőrébe bújva, átélhetik a múzeumi foglalkozások élményét, mások játékokkal, koncertekkel színesített szakmai előadásokat szerveznek, de olyan múzeumok is vannak, ahol terített asztal mellett képzelik el a pedagógusokkal közös gondolkodást.


Pincétől a padlásig
Vissza nem térő alkalom! A látogatók elől elzárt múzeumi helyszínekkel, ismeretlen múzeumi tevékenységekkel, foglalkozásokkal, egyedi tárgyakkal, rejtélyes, hihetetlen történetekkel ismerkedhetnek meg a kalandvágyó látogatók. A múzeumok Pincétől a padlásig programkínálatában megtalálható rendhagyó tárlatvezetés éppúgy, mint az alkotó művésszel való találkozás, vagy kamarakoncerttel kiegészített műtárgybemutatás. Több múzeum felfedi kulisszatitkait: hogy születik meg egy kiállítás, mit jelent múzeumban dolgozni, milyen utat jár be egy műtárgy attól kezdve, hogy a múzeumhoz kerül addig a pillanatig, amikor a látogatók számára is látható lesz.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel!
Ha azok a házak mesélni tudnának... Naponta elmegyünk jelentéktelennek látszó épületek mellett, járjuk az utcákat anélkül, hogy tudnánk, micsoda kulturális értékeket rejtenek. Ne csak a lábunk elé nézzünk, emeljük fel a fejünket és vegyük észre a csodákat! Rendhagyó múzeumi felfedező túra, a múzeum közelebbi és távolabbi környezetében. A program kilép a múzeum zárt falai közül, segítségével egy-egy település vagy városrész kulturális, épített és természeti értékeire hívják fel a múzeumi szakemberek a résztvevők figyelmét. A Kulturális tereink másként programot sokféleképpen közelítik meg a múzeumok. Többen kerékpártúrát szerveznek, sokan gyalogos sétára invitálnak, vannak, akik minden "megállónál" meglepetéssel készülnek, többen összefogtak a helyi iskolákkal, kórusokkal, hogy koncerttel színesítsék a felfedező körutat.

Kultúrmorzsa, kultúr-korty, kulturális terefere
Különleges, rendkívüli, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek, események, tevékenységek a múzeumban. Szokatlan időben szervezett tartalmas, múzeumi program, könnyed stílusban – ebéd helyett, előtt, alatt és után. A múzeumok a vonzáskörzetükben található cégek dolgozóinak, környékben lakó nyugdíjasoknak, gyermekeikkel otthon lévő kismamáknak, egyetemi hallgatóknak, ebédidőben rövid, 20-30 perces mini programot szerveznek. A Múzeumok délidőben programkínálatában szerepel játék, zene, irodalmi cafetéria, teázgatás és könnyed ebédmeghívás is.

16+ múzeumi találkozások
"Kedvenc kütyüid nyomogatása helyett türemkedjél be a múzeumban, és vezesd le az egész heti feszkót egy éjszakába nyúló pingpong meccsen, vagy menj vissza az időben és csekkold, hogyan is volt bezzeg az ő idejükben, kivel kavart Mátyás király, mit csináltak ükapáink a cifra - fonóban, milyen sminket dobtak fel magukra a dédiék. Szólj a haverodnak meg a csajoknak is, hogy a péntek esti menőzés októberben a múzeumokban kezdődik!" A Diákok buli előtt programmal a múzeumok kiállításaikat rendhagyó bemutatókkal, irodalmi pajkosságokkal, sporttal, zenével, interaktív programokkal teszik vonzóvá a fiatalok számára.

A restaurátorok munkája
Eltörött a nagymama kedvenc csészéje, szú rágja a kisszéket, penészfolt éktelenkedik a nagypapa diplomáján, moly támadta meg a hímzett párnát. Mit tegyünk? Keressük fel a legközelebbi tárgydoktor rendelőt a múzeumban, hogy kivesézze a problémát, diagnosztizálja és orvosolja a bajt. A program keretében a múzeumi tárgyak más megvilágításban kerülnek a látogatók elé, mint ahogy azt eddig megszokták. Lehetőség nyílik a tárgyak belsejébe betekinteni, éppúgy, mint megismerni a tárgyak „lelkét”. A Tárgydoktor rendel! programon sok múzeum a szaktanácsadáson túl a restaurálás rejtelmeibe is beavatja a látogatókat.

2000-ben indult el világhódító útjára Angliából a „Big Draw”, azaz a „Nagy Rajzolás” októberi rendezvénysorozat, melynek kiemelkedő eseménye az idén október 5-ére eső „Big Draw” Nap. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében a múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a nemzetközi akcióhoz, mely azóta beépült a programsorozatba. 2013-ban is az a törekvésünk, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályt lehessen bevonni az egy hónapig tartó kezdeményezésbe, hiszen a Nagy Rajzolás együttes élménye remek közösségteremtő, ami generációkat kapcsolhat össze.

A Nagy Rajzolás programok szervezőinek fantáziája határtalan: kerítésfestés, textilfestés, aszfaltrajzolás, különleges rajztechnikák kipróbálása, rekordkísérlet, versenyek, majd kiállítások a remekművekből. Aki a Nagy Rajzolást választja, garantáltan színes,vidám, kreatív és interaktív programra számíthat, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a művészetek, a tudomány, a dizájn, a környezet és a múzeumok világához, vagy a Nagy Rajzolás nemzetközi kampány idei központi témájához „Rajzold meg a holnapot. Külön büszkeségünk, hogy a 2009-es év Nagy Rajzolásának elismerő diplomáját egy magyar múzeumnak, a Múzeumok Őszi Fesztiválja felhívására jelentkezett Kecskeméti Kulturális Központnak ítélték meg.


A fesztivál ideje:
2013. szeptember 30-tól október 27-ig,
Több helyszínen országszerte





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...