Kossuth-díjas párizsi festő kiállítása Budapesten

Reigl Judit Párizsban élő Kossuth-díjas magyar festőművésznek Absztrakt expresszionizmus (1955-59) címmel nyílt kiállítása csütörtökön a Makláry Kálmán Fine Arts Galériában, Budapesten. Az európai absztrakt expresszionista művészet képviselőjeként világszerte számon tartott 90 éves művész, 20 nagy képét, kisebb grafikáit és két kollázsát mutatják be. Magyar származású festőként messzemenőkig a legjobban reprezentált alkotó az észak-amerikai múzeumok gyűjteményeiben.

A tárlaton Reigl Judit két korai korszakából, a Robbanás (1955-57) és a Dominancia Központ (1958-59) című ciklusainak képeiből látható válogatás. Annak ellenére, hogy a művek Párizsban születtek, egyértelműen az amerikai absztrakt expresszionista festményekkel rokonítva és azokkal együtt tartják számon őket a szakértők.

A Robbanás című ciklus képei megtalálhatók a New York-i Guggenheim-gyűjteményben és a Metropolitan Múzeum állandó kiállításán, ahol a New York-i Iskola más mesterei, például Jackson Pollock, Mark Rothko, Franz Kline és Robert Motherwell műveivel közös tárlaton láthatók alkotásai.

Európában festményei megtalálhatók többek között a londoni Tate Modern, a párizsi Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou és a Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris gyűjteményeiben. 

2013-ban a Christie's aukciósház londoni árverésén a Robbanás sorozat egyik műve 50 millió forint feletti összegért kelt el. Így jelenleg ez a festmény tartja a legmagasabban áron eladott alkotás rekordját a ma is élő, magyar származású művészek munkái között. 

A Falk Miksa utcai kiállítás darabjai ma már igazi ritkaságok, "társaik" a világ vezető múzeumainak gyűjteményeit gazdagítják és itthon december 10-ig látható.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...