Design Hét 2011

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a Design Hét Budapest fesztivál 2011. szeptember 30. és október 9. között.
A hagyományosan megrendezésre kerülő programok mellett idén is a szervező Design Terminál saját projektjei is megjelennek a rendezvényen: sztárdesigner előadások a MOME-n, fesztiválnyitó kiállítás, szakemberek által vezetett design túrák, a Nyitott Stúdiók keretében pedig 14 újabb designműhely nyílik meg. Emellett a Design Hét vásárlási akció keretében 72 üzletben vásárolhatnak 20 % kedvezménnyel a Design Hét kuponnal (ezek a programfüzetekben találhatók, és a kivágott kuponok csak ezzel együtt érvényesek) rendelkező vásárlók, és az érdeklődők kipróbálhatják fantáziájukat és kreativitásukat az ebből a célból létrehozott workshopokban.

Az idei év témája a Couleur Locale, vagyis helyi szín, helyi árnyalat. A kifejezés már a romantika idején elterjedt, leginkább az irodalomban. Ennek során a költészet arra összpontosított, hogy az adott területen használt nyelvjárás szavait, stílusjegyeit használja a különböző művekben.
Jelen esetben az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is kíváncsi. A rendezvényen több hazánkkal kapcsolatos kérdésre is választ kaphatunk: Milyen a kulturális DNS-ünk?, Melyik az a szín, amivel mi gazdagítjuk a vizuális kultúra egészét?.
Hazánk vizuális és tárgyi kultúrája több szakember szerint elidegeníthetetlen, És ez az összes nemzet esetében így igaz. Egyedi értékeinket idegen kultúrák megismerése után tudjuk megfogalmazni tehát ez a rendezvény egyfajta tükörként is szolgálhat a nemzetnek, hogy segítsen megismerni a saját designkultúránk különböző vonásait.
A Design Hét Budapest fesztivál ezen kívül segíti a nemzetközi párbeszédet, és a magyar design értékeit nemzetközi elismertségre emeli.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...