Paul Horn: Miért mindig én?


Talán nincs olyan ember, aki egy hosszabb-rövidebb pech-sorozat után ne tette volna már fel magának a kérdést: miért mindig én? Az osztrák, multimediális technikával dolgozó művész, Paul Horn számára azonban ez nem csak önmarcangolás: ahogy a kiállítás is, már a cím élcelődő hangulatot sugall.
Paul Horn műveit szemlélve azonnal világossá válik, hogy a művész ihletforrása nem a valódi gondolkodás, talán épp ezt igyekszik túllépni művei segítségével. Pizza formájú portréi igazi különlegességnek számítanak, még saját művei között is. Ezeknél a klasszikus aranyrámát vászonból és viaszból összegyúrt, majd spray-vel fixált aranybarna „kerettel“ helyettesíti. Ezek a „pizza-portrék“ aztán – stílszerűen – 1m x 1m-es pizzás kartondobozokban kerülnek szállításra.
A művész nem beállított modellekkel dolgozik, ehelyett az átlagember átlagéletét örökíti meg. Találunk a portrék között vidám fiatal lányt vagy elégedetten mosolygó alkalmazottat.
Paul Horn látszólag céltalanul ingázik a hétköznapok és a művészettörténet szférája között. A látszólag rendezetlen stílus azonban mesteri kivitelezéssel szabad alkotószellemmel párosul.

A kiállítás 2011. november 17.-től 2012. január 21.-ig tekinthető meg a fővárosi Knoll galériában.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...