Sarkantyu Illés: Mihály


A kiállítás címe egy tulajdonnév. Ez lehet személyes és személytelen egyaránt. A keresztnevükön az ismeretlenek is ismerősek lehetnek, a néven nevezés azonban időben távol eső dolgokat, közös emlékeket is képes felidézni.

A tárlat előkészületei egy katona életének egyetlen pillanatát megőrző fotó által indultak. A katonára senki sem emlékszik, mégis egyfajta emlékezés indult meg a képpel.
Hogyan lehet emlékezni valakire, akiről nincs emlékünk? Hogyan lehet ismerős az, akit igazán soha nem ismertünk? És hogyan lehet közel hozni azt az alakot, aki kézzelfoghatóan egyetlen fényérzékeny felületen létezik csupán?
A kiállított művek megkísérlik elmesélni, történetté kerekíteni azt a pillanatot, amit az eredeti képen láthatunk. Ezt szolgálják a mozgóképek, a tárgyak, a száraz, orvosi szaknyelven megszólaló esetleírás és az elhagyatott katonai táborról készült képek. Ezeket nézve a látogatók „bejárhatják” a helyszínt, „újrajátszhatják” a helyzetet, kicsit „belebújhatnak” az ismeretlen katona bőrébe.
A kiállítás megtekinthető a Francia Intézetben, november 5. és december 24. között.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...