Horváth Tibor: Domináns nem

Horváth Tibor első önálló kiállítása nyílik az ACB Galériában. A művész korábbi munkásságára jellemző jegyek a provokáció, az intézmény- és társadalomkritika. Művei között találhatunk rajzokat, fotókat, videókat, melyek közül a legtöbb egy fiktív, vagy egy működő intézményhez köthető. A művek legfőbb erőssége az irónia, a szándékos félreolvasás és átértelmezés, így a minden napi élet szempontjából közelíthetjük meg a művek témáit.

A kiállítás címében szereplő „nem”, a társadalmi nemek hierarchiájára utaló szófordulat ugyan, de jelen eseten valóban tagadást jelent. A létező struktúrák megkérdőjelezése és akár tagadása vezérfonalként van jelen a tárlaton. Hasonló témájúak a Facebookon napi rendszerességgel publikált, a művész által készített grafikák, amelyek közül 40-et a kiállítás alkalmából megjelenő mappában tett közzé, amelyeket pedig kézi technikával készített, a Galériában állítja ki.
Általánosabb, bár a jelenlegi magyar valósággal szintén szorosan összefüggő gondolat körvonalazódik a kiállítás több művében is, melyek között megtaláljuk a demokrácia javára fordítandó pénzadományok gyűjtésére készített “feneketlen” perselyt (melynek csak nyílása van, de a pénz a padlóra szóródik a bedobás után), vagy a fekete gránitból és fehér márványból kifaragott luxus férfi- és női notebook-kollekciót.
A kiállításon a direkt üzenetek által a művészet és a művész társadalmi szerepének és felelősségének kérdését aktualizálja, és a kiállítás végére az alkotó válaszáról sem maradnak kétségek.
A kiállítás február 10-ig tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...