Duna – Nyitott könyv


„... Én dolgozni akarok. Elegendő
harc, hogy a multat be kell vallani.
A Dunának, mely mult, jelen s jövendő,
egymást ölelik lágy hullámai.
A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.
(József Attila)

Nagyon különböző országok léteznek egymás mellett a hazánkat környező tájon. Ha közös jellemzőt próbálunk keresni köztük, abban biztosan egyeznek, hogy rövidebb-hosszabb szakaszukon átfolyik a Duna, amely a történelem előtti időktől közvetít népek, területek, országok között. Kultúrát, gazdasági javakat, létformákat, jót és rosszat, mindent.

A kiállító művészek archív felvételeken és új képeken egyaránt jelenítik meg a különböző helyszínek sajátosságait, de találhatunk olyan munkákat, amelyek a vizet, annak jellemzőit, és az ember és a víz viszonyát jelenítik meg.
A kiállított munkák különbözősége és együttes bemutatása lehetőséget teremt arra, hogy a különböző befogadói hozzáállások egyaránt találjanak figyelemre, gondolkodásra érdemes összefüggéseket.

A kiállításon folyamatosan vetítik ismeretlen szerzők archív felvételeit az Esztergomi Duna Múzeum, a FORTEPAN, az MTI gyűjteményéből, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Fotóművészeti Tagozata által rendezett Duna tematikájú kiállítások képanyagát és kortárs fotósok sorozatait a folyóról.

Kiállító művészek: Benkő Imre, Csontó Lajos, Dezső Tamás, EperjesiI Ágnes, Fátyol Viola, Frankl Aliona, Gőbölyös Luca, GyenisTibor, Hangay Enikő, Hegedűs 2. László, Hermann Ildi, Illés Barna, Kemenesi Zsuzsanna, Klotz Miklós, Molnár Zoltán, Szabics Ágnes, Szalontai Ábel, Szilágyi Lenke, Telek Balázs.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...