Ergy Landau és Nora Dumas kiállítása


Különleges fotótörténeti kiállítással várja a látogatókat 2012. február 10. és március 3. között a Biksady Galéria: két világhírű magyar fotográfusnő, Ergy Landau (Landau Erzsi) és Nora Dumas (Kelenföldi Telkes Nóra) fotói idézik fel az 1920-as évek párizsi művészvilágának hangulatát.

A 19. század második megváltozott a korábbi, hagyományos család modell. Az iskolázottak, így a munkavállalók száma is folyamatosan nőtt, próbálták érvényre juttatni a nők egyenjogúságát. A társadalmi kötelékek egyre inkább fellazultak és lehetőséget adtak a nők érvényesülési, tanulási szándékainak.
A népszerű festő, szobrász, iparművész pályák azonban kevesebb megélhetési alternatívát kínáltak, míg a fényképészet ebből a szempontból eredményesebbnek bizonyult, ezért sokan ezt a művészeti ágat választották. A 20. század elején a műtermi fotózás virágkorát élte. Bécsben, Berlinben, Münchenben illetve Párizsban működő műhelyek adtak helyet a tanulni vágyók előmenetelének.
Magyarországon az 1910-es években még nem működött olyan intézmény, ahol fényképészetet tanulhattak volna az arra vágyók. Így került a francia fővárosba Landau Erzsi (Ergy Landau ) és Kelenföldi Telkes Nóra (Nora Dumas) is. A kiállítás anyaga ennek a két világhírű, magyar fotográfusnő munkájának egy részét mutatja be.
A két művésznő számos nyugat-európai város galériáiban szerepelt (Párizs, Brüsszel, München, Stuttgart), azonban Magyarországon csak a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Fotótára őriz tőlük egy-egy alkotást. Pályájuk 1929-ben Párizsban kapcsolódott össze, amikor Nora Dumas Ergy Landau fotóműhelyéhez csatlakozott. A közös műteremben való munka majdnem 10 évig tartott. Mindkettőjük művészetének központi témája a különböző női szerepekhez, feladatokhoz köthető.
Híres modelljük, az ukrán származású Assia szinte állandó szereplője a műteremben készített aktfotóiknak. Különösen fényárnyék modellálásokkal igyekeznek érzékeltetni a test mozgékonyságát. Az akt és a nőiség témakört feldolgozó képeken túl, számos más fotográfiai műfajban is bizonyították tehetségüket: porté-, gyermek-, divat-, dokumentumfotó.
A tárlaton legnagyobb számban dokumentarista műfajban készült nagyítások szerepelnek. Ergy Landau az 1957-ben kiadott Horoldamba című könyvének elkészítéséhez gyűjtött anyagot Kínában. Ezen útja során készült felvételek egy része látható a kiállításon. Nora Dumas képei a franciaországi és svájci vidéki élet mindennapjait dokumentálják. Leghíresebb fotográfiái közül, Ylláról (Koffler Kamilláról) készült egész alakos portréja, valamint az 1928-ban készített első sikerét meghozó “Igásló” című munkája is megtekinthető.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...