Société Réaliste: Empire, State, Building


A Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy által alkotott művészpáros már nyolc éve, 2004 júniusa óta működik együtt Société Réaliste néven. Munkájuk középpontjában a politikai dizájn, a kísérleti gazdaságtan, a területi ergonómia áll. Művészi formába öntik azokat a politikai-vizuális és információs eszközöket, amelyekkel a hatalom manipulálja a társadalmat és irányítja az emberek gondolkodását.

A kiállítás címe “Empire, State, Building” a Société Réaliste munkájának három aspektusára utal. Elöször is felidézi a világ leghíresebb New York-i felhőkarcolóját, ami 1931-es felépítése óta az Amerikai Egyesült Államok egyik jelképe lett. Másodszor a birodalom, állam, épület szavak közé berakott vesszők; ez a nagyon apró nyelvi elem jelzi azt az összefüggést, ahogy a betűképektől indulva alkotunk a jelekkel szavakat, mondatokat, szöveget, regényeket, könyveket. Végül pedig hogy hogyan lesz egy tervrajzból épület, hogy áll össze egy város, egy állam vagy akár egy egész birodalom.
A művészpáros egy jel- és feliratrendszereken alapuló, hibrid kutató- és alkotómódszert fejlesztett ki, amely a graffiti, a tipográfia, a mintatervezés, a képvers módszereinek ötvözésén alapul, és a képek, szövegek közötti olykor alig érezhető, olykor feltűnő határokat vizsgálja.
A kiállítás 2012. április 20. és augusztus 5. között tekinthető meg a fővárosi Ludwig Múzeumban.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...