Tihanyi Lajos - egy bohém festő Budapesten, Berlinben és Párizsban


Tihanyi pályája kezdetén, az 1900-as évek elején Nagybányán tanult, ahol a nagybányai neósok (új festészeti lehetőségeket keresők) révén megismerkedett a legmodernebb francia törekvések, az ún. fauvizmus eredményeivel. Maga is Párizsba utazott, ám ott - elsősorban Cézanne művészetének hatására - inkább a kép szerkezetének hangsúlyozása foglalkoztatta, ami elvezette az ekkor bontakozó kubizmushoz. 1909-ben csatlakozott a Nyolcak csoportjához. Művészetében a fauvizmus, El Greco és Cézanne szerkezetes festésmódja és a picassói kubizmus hatásai ötvöződtek. A tízes évek elején az expresszionizmus és a futurizmus felé fordult, de a harmicas évektől kezdve már az absztrakt kifejezési lehetőségeket kereste. Életműve néhány barátjának köszönhetően megmaradt, hagyatéka 1970-ben került haza Magyarországra.

A KOGART most nyíló kiállítása Tihanyi legszínvonalasabb, talán legújszerűbb munkáit vonultatja fel, azokat, amelyekkel hazai és külföldi kortársaihoz képest is újat tudott mondani.
Próbálják a művész helyét meghatározni a magyar festészetben, illetve elhelyezni az európai művészet alkotói közt, választ keresve arra, mely művei kapcsán tekinthető az európai avantgárd rangos képviselőjének.
A kiállítás alkalmából az Alapítvány kiad egy kétnyelvű Tihanyi Lajos kismonográfiát Passuth Krisztina művészettörténész tanulmányával, kb. 80 színes reprodukcióval, dokumentumokkal, forrásszövegekkel, kép- és irodalomjegyzékkel, illetve a kiállítás teljes műtárgyjegyzékével. A KOGART videó szobájában a látogatók a művész 1973-as, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett kiállításáról szóló filmet láthatnak, melyeken Déry Tibor beszél Tihanyi Lajosról.
A kiállítás augusztus 20.-ig tekinthető meg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...