Interjú Varga Enikővel - pop-art festmények a Puskinban

A pop-art jelentősége hazánkban nem túl nagy, bár voltak művészek akik képviselték magukat a kultúra ezen területén, nevük ma, sajnos még nem örvend nagy ismeretségnek. Talán ennek is köszönhető, hogy a vasárnaptól, a Puskin kávéházban látható kiállítás különlegesnek tekinthető, mivel a hazai pop-art kultúra egy új belépővel gazdagodik. Varga Enikő személyében egy kedves és közvetlen hölggyel beszélgethettem, akinek műveire a tiszta színek és az átlátható egyszerűség egyaránt jellemzőek. Igaz, mindennapjait csupán az elmúlt 8 hónapban éli ki a festészet által, de tehetsége magáért beszél. Elmondása szerint a véletlennek köszönheti, hogy ecsetet vett a kezébe, de ez számára is a csodát hozta el. Varga E. nevű facebook oldalán a legtöbb képe megtekinthető, sőt, meg is vásárolható. Azoknak pedig akik a műveket, esetleg a művésznőt is személyesen szeretnék látni, a Puskin Kávéházban 11 órától a megnyitó keretein belül mindenképp nyílik rá alkalmuk, illetve festményei innentől láthatóak lesznek a falakon.
Varga Enikő

Mi volt az első alkotásod és hogyan kezdődött az egész? Milyen véletlen hozta el az alkotást, esetleg inspiráció, vagy jó tanács?

Kerestem egy hobbit, amiben kicsit magam lehetek. Ez ma már több is számomra. A kézügyességem már korábban is szerepet játszott az életemben, régebben lámpaburákat készítettem. Az első képem egy három képből álló cseresznyefavirág volt. A testvérem kedvenc növénye és ezzel szerettem volna meglepni. Elsőre túl jól sikerült, így gondoltam nem hagyhatom abba.

Honnan a pop art iránti szeretet?

Vonzódom mindenhez, ami nem valós. Minden képemen elkövetek valami olyan hibát amit szó szerint akarok hogy ott legyen. A színek, női arcok, testek, testrészek minden képemen visszaköszönnek. Ez egy olyan szeretet, amit napi 16 órában is képes vagyok folyamatosan csinálni.

Hogyan jött a kiállítás gondolata és mennyi időbe telt leszervezni?

A képeim többsége megjárta már Németországot és Hollandiát. Ott nem annyira ismert ez a stílus, így nagyon vevők voltak rá. Szerettem volna itthon is a nagyközönség elé tárni a képeimet, így kerestem egy olyan kávéházat ahol a környezet a stílus és a légkör passzolhat a munkáimhoz. 2 hónap szervezést igényelt. A Puskin kávéház volt a legmegfelelőbb, nagyon szívesen fogadtak és nyitottak voltak erre a stílusra. 

Hány alkotás lesz látható - illetve úgy tudom meg is vásárolhatóak - a megvásárolt művek a kiállítás végeztével kerülnek le a falról, vagy ha sikerült eladni azonnal elviheti a tulajdonos?

30-40 képet szeretnénk kiállítani, de ez még vasárnap reggel eldől. Azok a képek, amik nem lesznek kiállítva egy portfólióban megtekinthetőek és megrendelhetőek. A festmények megvásárolhatóak, még aznap le is kerülnek a falról és kiszállításra kerülnek, ebben az esetben helyükre új kép kerül.

Meddig láthatóak a műveid?

A kiállítás 3 héten keresztül tekinthető meg, augusztus 4. és 25-e között.

Van e további terv, esetleg más kiállítás?

Folyamatosak a tárgyalások. Még nincs további lekötött időpont vagy helyszín.

Végül mi az szerinted, amit nem kérdeztem, de kellett volna?

(mosolyog) Mire és milyen anyaggal dolgozom? 
Festővásznat használok és akrillal dolgozom. A képek 30x60cm-től 60x80cm-es méretig terjednek.


Ezúton is kívánok sok szerencsét a kiállításhoz és a további sikerekhez a művésznőnek, remélhetőleg még hallhatunk róla. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...