Szilágyi Áron a világ tetején


Szilágyi Áron a magyar olimpiai küldöttség egyedüli férfi kardvívójaként indult útra Londonba, majd megvalósította álmát: legyőzte ellenfeleit, felállhatott a dobogó legfelső fokára és elhozta az aranyérmet az ExCel központ vívóterméből.

A 22 éves magyar vívó nagy reményekkel indult ki az olimpiára. Korábbi sikereinek köszönhetően ötödik kiemeltként a legjobb 32 között kezdhette meg a küzdelmeket.
Szilágyi ellenfele először a malajziai Ju Peng Kean, majd a 16 között a kínai címvédő Csung Man volt, akiket könnyedén és magabiztosan ejtett ki a versenyből.
A negyeddöntőben Áron figyelme többször lecsökkent, így ha több tussal el is tudott menni időnként, a német ellenfele rendre felhozta magát. Végül szoros és izgalmas küzdelemben győzni tudott.

Szilágyi Áron - Ju Peng Kean 15-1
Szilágyi Áron - Csung Man 15-10
Szilágyi Áron - Max Hartung 15-13

Az elődöntő következett. Áronnak azzal az orosz Nyikolaj Kovaljovval kellett vívnia, akit ő maga korábban a világ legjobbjának nevezett. A várt szoros asszó elmaradt, a magyar vívónak könnyedén sikerült legyőznie Kovaljovot és ezzel bekerült a fináléba.

Szilágyi Áron – Nyikolaj Kovaljov 15-7

A döntőre teljesen megtelt a lelátó, több mint 5000 néző volt a helyszínen, köztük rengeteg magyarral.
Ellenfelünk az olasz Diego Occhiuzzi lett, akinek Áronhoz hasonlóan egyetlen szoros asszója volt a döntőbe vezető úton. Ezt honfitársa, Aldo Montanó ellen vívta, aki a 2004-es athéni olimpia fináléjában a magyar Nemcsik Zsoltot győzte le és szerezte meg az aranyérmet.
A páston a lehető legjobban kezdett Somlai Béla tanítványa. Szilágyi nagyon hamar óriási előnyre tett szert, az olasz csak akkor tudott találatot bevinni, mikor már 7-0 állt az eredményjelzőn. 8-1es állásnál rövid szünet következett, majd kiegyenlített küzdelemben játszották le a második asszójukat. Az első körben csodálatos vívással elért 7 tus előny egészen az utolsó másodpercekig megmaradt.

A döntő eredménye: Szilágyi Áron - Diego Occhiuzzi 15-8

„Úgy érzem a maximumot hoztam ki magamból, folyton a toppon kellett lennem, ami nagyon nehéz volt. Ahogy egy kicsit elkalandozott a figyelmem, mint a negyeddöntőben a német vívó ellen, máris feljött az ellenfél. Igyekeztem mindig a következő meccsre koncentrálni, nem figyelni másra. Próbáltam azt mutatni, hogy az égvilágon semmi sem zökkenthet ki, sokat dolgoztunk azon a mesteremmel, hogy ne idegeskedjek azért, mert én vagyok az egyetlen magyar kardozó az olimpián.” –Szilágyi Áron nyilatkozata.

A magyar kiválóság ezzel megszerezte országunk első aranyérmét a londoni olimpián.

További egyéni eredmények az olimpián vívásban:

Imre Géza – férfi, párbajtőr 16 között: Imre Géza - Bartosz Piasecki (nor) 7-15
9. helyezés
Mohamed Aida – női, tőr 16 között: Mohamed Aida - Nam Hjonhi (kor) 7-8
9. helyezés
Szász Emese – női, párbajtőr 32 között: Szász Emese - Csoj In Dzsong (kor) 12 – 15
17. helyezés

Mindenkinek gratulálunk és további sikeres szereplést kívánunk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...