A sál megkötése és történelme

Az időjárás romlásával sajnos egyre több ruhaneműt kell felvennünk. Az elmúlt hetekben már én is egyre több emberen láttam a legváltozatosabb formáiban, mint nyakmelegítő kiegészítőt. A melegítés azonban már nem feltétlenül az elsődleges funkciója. Megannyi anyagból, megannyi mintával találkozhatunk vele. Inkább kiegészítő, mint hasznos darab a mai értelmében, hiszen kaphatunk már sálat tavaszi, őszi, és vastagabb téli kivitelben is. Utóbbi természetesen ilyen zord időben nagyobb szolgálatot tesz tulajdonosának, de a divat mellett ma már senki nem megy el, tehát akármilyen idő is van, szép legyen. Azonban ez nem volt mindig így.
Egy rövid ismertetőben lássuk csak, a sál milyen funkciókban és formákban jelent meg a világon a történelemben, majd egy egyszerű képen tanuljuk meg, miként köthetünk mi is legegyszerűbben divatos sálat magunkra.

Régen természetesen tényleg csak melegítés céljából hordták az emberek, sőt, a kezdetekben a római emberek az övükön hordták egyszerű kendőként - a férfiak ekkoriban az izzadságukat törölték le vele. Egyes helyekről a történelmi bizonyítékok azt mutatják, rangbeli megkülönböztetéssel is bírt, így a Kínai hadseregnél a sálat viselő katonák már magasabb ranggal is szerepeltek. Divatos kiegészítőként az 19. században kezdték el hordani. Akkoriban még csak selyemből készült, amolyan luxuscikk volt, amit nem engedhetett meg magának akárki. A rongy formája természetesen már akkor is megtalálható volt az utca emberén, de ez még nem volt nevezhető a mai formájában értett sálnak. Később természetesen a forradalmakkor sálakkal ki lehetett fejezni az emberek identitását, hovatartozását, majd politikai beállítottságát (ma ez a football csapatoknál élő példa). A század végén a textilipar fellendülésével megannyi új anyag született, így nem csak elterjedhetett a sál, mint viselet, de megannyi mintával, anyaggal már egyre többen engedhették meg maguknak a kor divatjához illeszkedő darabot. A későbbiekben rengeteg történelmi emlékünkön találkozhatunk vele, legyen szó háborúról, vagy háború után-ról. A repülősök kedvelt kiegészítőjeként szolgált a hideg ellen, de filmplakátokon és megannyi 20. századi emléken. Mint a képen látható "Roise the Riverter" plakáton is a klasszikus pöttyös sállal. Az 1980-as évektől a nagyobb, kedvelt divatházak is terveztek sálakat, lévén a korábbi Hippi korszak virágos kendős térhódítását figyelembe véve. Ma bármilyet keresünk a múltból, biztos, hogy megtaláljuk. Ilyen időben pedig egy igazán hasznos és elengedhetetlen kiegészítő.
Lássuk, mi hogyan köthetjük meg a ma már megszámlálhatatlan anyagból és mintával készülő kiegészítőnket. Döntsük el magunk, melyik áll nekünk a legjobban. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...