A nyakkendő, mint kihívás – horvát hozzájárulás a globális kultúrához

Ezzel a címmel nyílt kiállítás 2011. június 30-án a Budapest Galériában a zágrábi Academia Cravatica és a Horvát Köztársaság budapesti nagykövetségének szervezésében.
(Az Academia Cravatica egy non-profit szervezet, amelyet 1997. március 26-án alapítottak azzal a céllal, hogy tanulmányozza, megőrizze és fejlessze a nyakkendőt, mint a horvát- és a világörökség részét.)

A kiállítás anyagát jelenleg több mint 150 műalkotás alkotja, melyek jelentős része festmény, de találunk szobrokat, video-és filmalkotásokat is, melyeket horvát és külföldi művészek készítettek.

Az elmúlt hét évben a kiállítást Bosznia-Hercegovinában, Egyiptomban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Lengyelországban, Ausztriában, Bulgáriában, Németországban mutatták be. A horvátok szerint Horvátország a nyakkendő őshazája. A kiegészítő első nyomai a XVII. század első feléig, az európai 30 éves háborúig nyúlnak vissza. Mára a nyugati civilizációban szinte elmaradhatatlan kellékévé vált a férfiak hivatalos viseletének. A felmérések szerint manapság 600-700 millió ember visel nyakkendőt naponta.

A tárlatot kiállító országoknak is készíteniük kell valamilyen, a témához kapcsolódó műalkotást, hisz a szervezet koncepciója, hogy a kiállított darabok száma folyamatosan nőjön.

Az alkotások 2011. augusztus 21-ig tekinthetők meg hazánkban.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...