Benkő Imre: Arcok 1993-2011 – Képek a Sziget fesztiválról

A Mai Manó Ház 2012-ben a Sziget 20. születésnapján egy igazi kuriózummal lepi meg a szigetlakókat. Benkő Imre – az első magyar World Press Photo díjas fotográfus – 1993 óta dokumentálja a Sziget mindennapjait. A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház ezt a kiváló anyagot, Benkő Imre Arcok című fotóesszéjét mutatja be a Múzeumi Negyedben található sátrában.

Ezerkilencszázkilencvenhárom óta minden évben felbukkan Budapestnél hét napra egy sziget, ahol ugyan vannak szabályok, de mégis egy másik világ kapui nyílnak meg: a kor közösségi élményei, a mindennapi élet bizonyos korlátai pedig látótávolságon túlra kerülnek. Egy másik világ ad lehetőséget az ott létezésre.

Benkő Imre képei finom sűrítményei ennek a szigetlét élménynek. Megfigyeléseit fényképező- illetve panorámagépével fekete-fehérben rögzíti. A tömegben is létező egyedüllétet, a színpad mögötti előkészületekben elfáradtak tekintetét, a fesztivál díszleteiben létezés pillanatnyi abszurditásait mind-mind megtaláljuk a fotgráfiák között. Nemcsak a fesztivál sajátosságaiból fakadó, magától értetődő, sok embert mozgató helyzeteket, hanem az ebben való részvétel egyéni megvalósulásait is láthatjuk képein. A hasonlóban mutatja meg az egyénit, a Sziget ezernyi arcát. Mindezt olyan mély humanizmussal teszi, mint ezt megelőző, hosszú éveken át tartó munkáiban mindig. A különböző szubkultúrák, zenei irányzatok rajongói tábora, a különböző nemzetek, generációk képviselői is mind, mind a Sziget egyenrangú lakóiként, résztvevőiként jelennek meg képein.

Benkő Imre képeinek szerkezete, olyan kiemeléseket és hangsúlyokat is ad, amelyek olykor meglepőek, különösek, gyakran szelíd humorral átszőttek és mindig jelentésteliek. A képi humor, ami jellemzi, az érzékeny látásmód és a valóság mindennapi összefüggéseiben felfedezett - gyakran egyetlen - különös elem együttesében mutatkozik meg.

Benkő Imre Szigeten készült felvételei páratlan dokumentumai a múlt századvég utolsó és az új század első évtizedének. Látható, ahogy húsz év alatt a ’Kell egy hét együttlét’ szlogennel indult és leginkább Woodstockra emlékeztető diáksziget mostanra Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvénye lett.

Aki ott volt, annak is biztos a meglepetés, aki pedig nem volt részese, annak Benkő Imre képeinél jobb kalauza nem lehet a szigetlét megismerésében.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...