Gyengül a magyar kajak-kenu

Az elmúlt hónapban a sportkedvelők folyamatosan hallhattak először csak légből kapottnak tűnő híreszteléseket, melyek szerint több kajak-kenusunk tervezi elhagyni az országot és ezután más nemzet sportolójaként indulni világversenyeken. Ezen feltételezések többsége - sajnos - ma már hivatalos bejelentéssé érett. 





A lavina Benedek Dalma távozásával indult meg, akivel kapcsolatban már az olimpia előtt is akadtak spekulációk. A sportolónő idén immáron a harmadik olimpiájáról maradt le, ugyanis sem Athénban, sem Pekingben, sem Londonban nem volt lehetősége képviselni hazánkat. A magyar kajakozás erejéről rengeteget elmond az, hogy a rendkívül tehetséges, hétszeres világbajnok versenyző kvalitása sem volt elegendő ahhoz, hogy kiharcolja az olimpiai szereplést. Míg a szigorú magyar válogatókon mindhárom alkalommal sikertelenség érte, addig - férje, a kenus Dusan Ruzicic hazájában - Szerbiában komoly rivális nélkül vívhatja ki első szereplését
“Dalma már elköszönt tőlünk – mondta a Nemzeti Sportnak Rajna András, az MTK szakosztályvezetője. - Kikérte a papírjait, szeptember 30-tól már nincs a klubbal szerződése. Megköszönte azokat az éveket, amelyeket a klubban töltött el, és elmondta: elérkezett az ideje, hogy továbblépjen. Hogy a harmadik olimpiájáról is lemaradt egy ilyen tehetséges versenyző, bizony nyomós érv. Tudom, sok benne a keserűség, csalódott és mi nem tehetünk mást, elengedjük.” 

Benedek most már nem is az olimpiai bajnoki címet tartja a nagy álmának, hanem azt, hogy egyáltalán kipróbálhassa magát a játékokon. "Még a mostani is éppen csak lecsengett, én pedig soha nem voltam az a nagyon előre tervezgető típus. De egyértelmű, hogy a következő év sok kérdésre meg fogja adni a választ, meg fogja mutatni, érdemes-e folytatnom. Vízválasztó lesz a 2013-as év, meglátjuk, lesz-e kedvem, energiám, lelkesedésem. Ha igen, akkor megcélzom az olimpiát. Nem is tudom, hány év kajakozás után úgy érzem, egyszer ki kell, hogy jussak és a 2016-os olimpia egy lehetőség. Nagyon messze van, de nagyon szeretném.

Az MTK-tól távozó kajakos edzőnője, Fábiánné Rozsnyói Katalin az ügy részleteiről nem sokat tud, tanítványa régen nem kereste. Nem ítéli el Benedek döntését, hiszen úgy véli, sokan vannak, akik az elitbe tartoznak saját országukban, máshol mégis jobban megtalálják a számításukat. "Ettől Dalma még ugyanolyan magyar marad, csak nem magyar színekben fog kajakozni és erre nem lehet azt mondani, hogy nem helyes.


A következő országváltás Douchev-Janics Natasa nevéhez fűződik. A történet kiindulópontja, hogy a háromszoros olimpiai bajnok férje, az olimpiai bronzérmes Andrian Douchev Szerbiában folytathatja edzői pályafutását. Miután a bolgár szakember Kovács Lászlóval együtt eddig felügyelte a bajnoknő edzéseit, ezért számítani lehetett arra, hogy Natasa követi őt Szerbiába. 

A találgatások akkor váltak bizonyossá, amikor a sportoló szeptember végén kikérte papírjait a Magyar Kajak-kenu Szövetségtől, ezzel jelezve, hogy szándékai szerint Szerbiában folytatja. A szövetséghez a szerb szövetség kikérőjével, valamint eddigi klubja, az EDF Démász Szeged engedélyével, a külföldi versenyzéséhez szükséges dokumentummal érkezett. Szerbia tart karokkal várja a klasszist… 

Már az olimpia után megjelentek olyan hírek, hogy a kajakost megpróbálják visszacsábítani a szerbek. Janics Natasa 2000-ben még szülőhazája színeiben lett negyedik az olimpián, majd már magyar válogatottként nyert három olimpiai aranyat - miközben Szerbia 2004-ben és 2008-ban egyetlen aranyat sem szerzett. A sokáig verhetetlen Janics 18 világbajnoki címet és 17 Európa-bajnoki aranyat is begyűjtött magyarként. 2011-ben szült, ennek ellenére a londoni olimpián keserves csalódásként élte meg, hogy csak egy ezüstöt és egy bronzot nyert. 

Douchev-Janics Natasa rengeteg örömet szerzett a magyar szurkolóknak, ezentúl azonban más ország színeiben, más szurkolókkal teszi meg ugyanezt. A palánkai születésű kajakos Szeged után a jövőben a belgrádi székhelyű zimonyi klubban folytatja pályafutását, edzője a férje, Andrian Douchev lesz, szerb színekben 2013-ban versenyezhet újra. Visszatérését a belgrádi Zira szállodában Vlade Divaccal, a Szerb Olimpiai Bizottság elnökével, valamint Mirko Nisoviccsal, a Szerb Kajak-kenu Szövetség első emberével közösen jelentették be. 

Azonban még egyikük sem beszélt arról, hogy a magyar szövetséggel hogy állnak az egyeztetések. Mivel Natasának az év végéig érvényes szerződése van szegedi klubjával, ezért az MKKSZ akár meg is tagadhatná az együttműködést - ha így történne, akkor a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) szabályzata szerint a kajakos leghamarabb 2015-ben versenyezhetne szerb színekben nemzetközi versenyen. „Az MKKSZ elnökségének innentől kezdve egy hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően. Ez idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is.” – jelentette be dr. Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára. Amennyiben a két szövetség közös eredményre jut, akkor a további eljárásban a sportoló kérelmét a hazai szövetségnek november 30-áig a nemzetközi szövetség felé is továbbítania kell. 

Ezután Sarudi Alíz - aki a tavalyi szegedi világbajnokságon K-2 1000 méteres távján bronzérmet szerzett - jelezte a szövetségnek távozási szándékát, a kajakos ciprusi nyaralásáról hazatérve úgy döntött, Limassolban folytatja pályafutását

„A tengerparton sétáltunk a párommal, amikor figyelmesek lettünk egy kajakos csoportra – idézte fel Sarudi Alíz. – Odamentünk, és kértem, hadd próbáljam ki az egyik kajakot. Szó szót követett, a páromnak – aki személyi edző – azonnal állást ajánlottak, én pedig néhány nappal később visszamentem, hogy beszélhessek a vezetőedzővel. Egyeztettünk a jövőt illetően, készülhetek náluk, és mivel a párom nagyon jó állást kapott, nem is haboztunk.” 




Végül Paksy Tímea jelentette be, hogy Ausztriában képzeli el a jövőbeni pályafutását, bár egyelőre a civil életére koncentrál. A tízszeres EB-győztes, 29 éves versenyző több okból is a távozás mellett döntött, s immár egy éve Ausztriában készül, az ottani szövetségi kapitány, Almási Nándor irányítása alatt. 

A linzi klub már befogadott, a magyar szövetségnek is beadtam a távozási szándékomról szóló papírokat. Innentől kezdve a magyar és az osztrák szövetségnek harminc napja van arra, hogy megegyezzenek. Vicces lenne, ha a történtek után a magyar szövetség most hirtelen annyira értékelne engem, hogy pénzt kérjen értem." - mondta Paksy Tímea, aki a szép elválásban bízik. 

Hozzátette: nagyon fájlalja, hogy egyetlen olimpiára sem tudott kijutni, ebben szerinte a hazai szövetségnek is nagy szerepe van. A londoni játékokra hiába teljesítette a válogatási feltételeket, nem került be a csapatba, és az ígéretekkel ellentétben még tartaléknak sem vitték ki a brit fővárosba. 

„Nyilván egy Eb- vagy egy vb-részvétel nem motivál annyira, mint az olimpia. Mert olimpián még nem voltam és nyilván mindenki össze tudja rakni a lépéseimnek a hátterét, amiről már sokfelé olvashattam is. Négy év nagyon hosszú idő. Egy biztos, nincs osztrák férjjelöltem, akihez hozzámehetek, és esetleg jövőre már osztrák színekben versenyezhetnék a duisburgi vb-n." 

A kilencszeres világbajnok a jövőben elsősorban edzősködéssel szeretne foglalkozni, a gyerekek felkészítésének rendszerét akarja kiépíteni Linzben és környékén. "Most ez élvez prioritást, emellett edzek majd, amennyit tudok, de a következő évet egy kicsit lazábbra veszem. Aztán majd meglátjuk, ha úgy adódik, vízre szállok az osztrák válogatottban. Engem már csak az olimpia motivál, de négy év nagyon hosszú idő." - mondta Paksy. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...