Eperünnep Óbudán

Eperlekvár, epertorta, eperfagyi, eperszörp, és még megannyi epercsoda várja az érdeklődőket egy héten át, május 19. és 25. között, Ivó napjától a Gyereknapig az eperről szól a Kolosy tér melletti Csemete utca, a Római tér és a Pethe Ferenc tér. Az eperszezon kellős közepén Pest megyei epertermelők elhozzák naponta a friss, olcsó, finom eprüket, lesz közös eperlekvár főzés, epersütemény verseny, eperkóstolás, de még eperpálinka is.

Az Óbudai Termelői Piac első terményünnepe az első szezonális magyar gyümölcsről szól, ezt követi majd a meggy, a sárgabarack, a szőlő megünneplése, de készülnek sajt- és mézünneppel is.

Szombaton, május 24-én bográcsban fő az eperlekvár, névre szóló címkével vihetik haza a frissen főtt finomságot az óbudaiak. A sütni-főzni kedvelő háziasszonyokat, urakat igazi kihívás várja: szakértő zsűri bírálja el az általuk hazai szamócából készített finomságokat, minden nevező nyerni fog, egy kiló magyar epret kapnak a fáradozásukért, a győzteseket értékes nyeremények is várják. Nevezni a www.facebook.com/termeloi.hu oldalon lehet.

A gyerekekre nem csak a Gyereknap miatt figyelnek oda a termelők. A GYEREKERT környezeti nevelési programban az óbudai gyerekek is közelről megismerkedhetnek majd az egészséges élelmiszer útjával a földtől az asztalig, piaci környezetórákon kóstolhatják, szagolhatják, rajzolhatják a hazai zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, kolbászt, a gazdaságokban szüretelhetnek, lovagolhatnak, kézműveskedhetnek, kiskecskét, borjút simogathatnak.

Április közepe óta a Kolosy téri piac igazi termelői piacként működik: csak ellenőrzött, megbízható magyar termelők árusíthatják minőségi élelmiszereiket a piacon, zöldséget, gyümölcsöt, füstölt húsárut, tojást, tejterméket máris, a röptetési szezon után jönnek a méhészek, lesz lekvár, szörp is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...