Szolnokon az NFC

Először is tisztáznám gyorsan az NFC mivoltját. Near Field Communication, ennek a három szónak a mozaikszava az NFC, ami egy új és könnyebb fizetési módot tesz lehetővé. Európában az elsők között tesztelhetik a szolnoki lakosok ezt a rendszert. Különlegessége, hogy akár a telefonunkkal is fizethetünk vele bárhol, ahol van erre lehetőség. Azonban itt nincs SMS és hasonló plusz díjazások, mivel egy alkalmazásnak köszönhetően egy gombnyomás az NFC chippel rendelkező telefonunkon és már készen is vagyunk. Egyenlőre a Google van az elsők között akiknek az operációs rendszerük és a telefonjaik kaptak ilyen chipet. Alkalmazásuk a google pénztárca, amelyről sajnos többet nem tudok írni, mivel még nem találkoztam a programmal, de lényegében egy telefonos felületet és egy hozzá tartozó egyenleget nyújt a felhasználói számára, amivel könnyedén fizethetünk az új rendszerrel. 


A képen egy 8GB-os NFC-chip-et tartalmazó
memóriakártya, amely felvértezi a készüléket az új
lehetőségre.
Magyarországon a három mobilszolgáltató a Mastercard, a Supershop és az OTP Bank közreműködésével már létre is jött a Magyar Mobil Tárca Egyesület. Ennek célja, hogy Európában az elsők között legyen Magyarország az NFC rendszer kiépítésével. 
Első fellépőnk itt Szolnok városa amiben a T-City program keretein belül (amit logikusan a Magyar Telekom támogat) megvalósulhatott az NFC-s fizetés. Ennek előfutára volt a T-City Szolnok Városkártya amely egy chipnek köszönhetően megnyílt a közösségi vásárlás ajtaja a város lakóinak. Most Július végétől ez a szolgáltatás bővül az NFC képes telefonok nyújtotta új lehetőséggel. A szolgáltatást elsőként a helyi közlekedési vállalatok és a Volán járatain érvényesíthető, így könnyebbé téve az utazást. A következőkben a város szeretné ezeket a szolgáltatásokat SMS és Webshop vásárlási lehetőségekkel bővíteni, ezzel is egyszerűsítve a lakók életét.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...